Apollo 14

1976 - 1984

'Het eerste woordje dat mijn zoontje zei, was niet 'papa' of 'mama', maar 'Apollo', een van de attracties', glimlacht Henric Bemboom (2012).

 


Specificaties 'Apollo 14'

  • Breedte: 25 meter. 
  • Doorsnede: 32 meter.
  • Hoogte: 24 meter.
  • Maximale vlieghoogte: 11 meter. 
  • Gewicht: 142 ton. 
  • Zitplaatsen: 20 gondels met elk 3 zitplaatsen. 
  • Capaciteit: 900 bezoekers per uur. 
  • Energieverbruik: 235 kWh.
  • Kosten: 2.000.000 gulden. 
  • Attractiebouwer: Anton Schwarzkopf. 


Apollo 14

In 1976 wist Henk Bemboom de 'Apollo 14' naar het Shetland Pony Park te halen. Henk Bemboom kocht de 'Apollo 14' aan van het Duitse pretpark 'Tivoli' in Keulen, dat failliet ging. De bol, een maanlandschap voorstellend, was 25 meter hoog. Op 4 armen waren ronddraaiende capsules bevestigd die omhoog en omlaag bewogen, per gondel konden 2 of 3 personen plaats nemen. Henk Bemboom kocht de attractie in Wenen, waar de attractie bijna naar Rusland zou vertrekken. Met 20 spoorwagens en 6 trailers, werd de attractie naar Slagharen vervoerd. De kosten bedroegen 2 miljoen gulden.  

 

De attractie was in aanvang ontworpen als kermisattractie, maar de attractie bleek praktisch niet snel verplaatsbaar en daarmee eigenlijk ongeschikt en niet rendabel om te reizen over kermissen. Van het type 'Apollo' attractie, zijn door attractiebouwer Anton Schwarzkopf slechts 2 exemplaren ter wereld gemaakt. De beiden exemplaren waren in het bezit van Henk Bemboom en zijn zoons 'The Bembom Brothers'.

 

Apollo 13 en 14 samen...

Een imposant gezicht in vroeger jaren... Ooit stonden in Ponypark Slagharen twee grote 'maanlandschapbollen'  naast elkaar. In de periode vanaf circa 1980 tot en met 1984 stonden de 'Apollo 13' en de 'Apollo 14' gebroederlijk naast elkaar op het park. Van de Apollo's waren ooit slechts twee exemplaren gefabriceerd, beiden waren ooit eigendom van Henk Bemboom, de de attracties onderbracht in het bedrijf 'Bembom Rides'. 

 

Jaren '80 de 'Apollo 13' (links) en de 'Apollo 14' (rechts).
Jaren '80 de 'Apollo 13' (links) en de 'Apollo 14' (rechts).

'Apollo 14' verdween uit Ponypark Slagharen

In 1984 werd de 'Apollo 14' gedemonteerd en na zijn diensten op het toenmalige Ponypark Slagharen, verhuisde de attractie naar Henk Bemboom's andere attractiepark 'Dreamland' in het Zuid-Engelse Margate. De attractie was daar omgebouwd naar een zweefapollo, zoals de 'Apollo 13', zoals die heden ten dagen nog operationeel is op het Attractie- en Vakantiepark Slagharen. De attractie draaide vanaf 1985 daar onder de naam "Heathwave'. 

 

Na enkele jaren daar operationeel geweest te zijn verhuisde de 'Apollo 14' vervolgens naar Henk Bemboom's pretpark 'Loudoun Castle' in Schotland. In het Schotse Galston, draaide de 'Apollo 14' onder de naam 'Plough'. Beiden parken werden indertijd beheerd door Henk Bemboom's zoons, 'The Bembom Brothers'. Een bekend gegeven is dat de attracties regelmatig gerouleerd werden, zodat regelmatig een nieuw aanbod ontstond. 

 

Verkoop 'Apollo 14'

In 2015 werd de 'Apollo 14' samen met nog enkele andere attracties uit 'Loudoun Castle' te koop aan geboden via een internetwebsite. Waar de attractie uiteindelijk is terechtgekomen is niet bekend...