Eerbetoon aan Henk Bemboom

Henk Bemboom, geplaatst in juli 2019. 

"Op dezelfde boerenslimme wijze doet hij ook (nog steeds) aan landelijk onderzoek naar de naamsbekendheid van het park. “Ben ik bijvoorbeeld in Amsterdam”, zegt Bemboom, “dan stap ik in een taxi, slaak een diepe zucht, en zeg: 'pfff, wat een drukte, ik ben blij dat ik op het platteland woon.' Als de chauffeur vraagt 'waar?', zeg ik 'ach, in een plaatsje in de kop van Overijssel waar u vast nog nooit van gehoord hebt.' Zeg ik vervolgens dat ik uit Slagharen kom, dan luidt de reactie steevast, bijna verontwaardigd: 'van het ponypark toch?!' En dat terwijl veertig jaar geleden nog nooit iemand van deze 'vlek' had gehoord.”

 

(Henk Bemboom, 1996).

 

Overal ter wereld zijn ze te vinden: de optische kunstwerken van Marcos Marin. Hij maakte sculpturen van vele bekende wereldfiguren, zoals de Paus, Queen Elizabeth, Prinses Diana, Freddy Mercuri, Phil Collins, Marilyn Monroe en nog vele anderen bekende wereldburgers. Aan zijn werk is nu ook de Slagharense Henk Bemboom toegevoegd... 

 

Optisch kunstenaar Marcos Marin vervaardigde sculpturen van Queen Elizabeth, de Paus, Princess Diana, en vele anderen...
Optisch kunstenaar Marcos Marin vervaardigde sculpturen van Queen Elizabeth, de Paus, Princess Diana, en vele anderen...

Bezoekers van diverse social media merken al langere tijd op dat Henk Bemboom eigenlijk een monument of een standbeeld zou verdienen. Als oprichter en grondlegger van Shetland Pony Park Slagharen, heden ten dage 'Attractie- en Vakantiepark Slagharen', heeft hij veel voor de Slagharense gemeenschap en de omgeving betekend. In 2019 kwam het zover... 

 

De ontwerpfase...

Marcos Marin kreeg de opdracht om een optisch sculpture van Henk Bemboom te vervaardigen. Voor het ontwerp werd een portret van Henk Bemboom gebruikt... 

Aan de hand van de portretfoto van Henk Bemboom, ontwierp Marcos Marin een een viertal opties...

Er werd gekozen voor het eerste ontwerp links op de afbeelding hierboven. 

Specificaties van het kunstwerk

Het beeld van Henk Bemboom werd vervolgens vervaardigd in Portugal uit aluminium. Het beeld van Henk Bemboom weegt zo'n 80 kilogram. Het is niet bekend wat de vervaardigingskosten zijn van het beeld. 

 

In juli 2019, tijdens de zomer, werd het beeld getransporteerd naar het Overijsselse Slagharen in Nederland. 

 

De Herenstraat in Slagharen

Een geschikte plek moest gevonden worden... Het levensecht ogende beeld van  Henk Bemboom, kreeg een plek in een van de etalages van het 'Verkoophuis Slagharen'. De locatie voor dit eerbetoon aan Henk Bemboom lijkt niet toevallig... 

 

Het is juist op deze plek in de 'Herenstraat' in Slagharen, waar het ouderlijk huis van Henk Bemboom heeft gestaan en waar hij opgroeide. Later, omstreeks 1932, maakte het oorspronkelijk huis - waarin Henk Bemboom en zijn broers en zussen opgroeiden - plaats voor het huidige gebouw waarin het Verkoophuis Slagharen is gevestigd. 

 

Het beeld vormt een eerbetoon aan Henk Bemboom als oprichter van het Ponypark Slagharen, Het Verkoophuis Slagharen en PonyparkCity Collendoorn. 

 

Marcos Marin met op de achtergrond het beeld van Prins Reinier van Monaco wat ook het basisuitgangspunt vormde voor het beeld van Henk Bemboom.
Marcos Marin met op de achtergrond het beeld van Prins Reinier van Monaco wat ook het basisuitgangspunt vormde voor het beeld van Henk Bemboom.

 

Wat weten we over Marcos Marin?

 

Marcos Marin werd geboren op 12 september 1967 in Brazilië als zoon van een filmproducent en zanger. In zijn jeugdjaren volgde hij pianolessen aan het conservatorium van Sao Paulo.

 

Al jong begon hij een carriere als pianist en startte hij met een muziekstudie in het Franse Angers. Ook schilderen is één van zijn passies: Bij de Cité des Arts in Parijs in 1990 ontmoette Marcos Marin kunstenaar Victor Vasarely en begon hij met het vervaardigen van optische kunst.

 

Voor zijn werken kreeg Marcos Marin verschillende prijzen/ onderscheidingen. Hij heeft een belangrijke rol in de culturele ontwikkeling tussen Brazilië en Frankrijk voor IAAP UNESCO.

 

In 2000 verhuisde Marcos Marin naar Miama Beach in de Verenigde Staten, waar hij zijn werkplaats inrichtte. In 2004 exposeerde Marcos Marin voor het eerst in Monaco. De opening van de tentoonstelling waar hij voor het eerste exposeerde, vond een paar dagen na de dood van Prins Rainier plaats...

 

Prins Albert - onder de indruk van zijn werk - vroeg vervolgens aan Marcos Marin om het officiële monument voor zijn vader te ontwerpen. Dit monumentale werk werd op 18 januari 2006 onthuld bij de ingang van de Chapiteau de Fontvielle in Monaco. Dit beeld vormt ook het basisuitgangspunt voor de ontwerpen van het beeld van Henk Bemboom.

 

In 2006 ontmoette Marcos Marin de stylist Pierre Cardin, die zijn beschermheer werd en hem de mogelijkheid bood om grootformaat werken te produceren in de Lacoste-werkplaats. Ondertussen werkt Marcos Marin samen met Stanley Ho in Portugal. 

 

Marcos Marin is nog altijd actief in het vervaardigen van optische sculpturen en schilderijen. 

 

Meer informatie over Marcos Marin en zijn werk? Kijk op: https://www.marcosmarin.fr/