Bembom Rides Ltd.

Verhuur van attracties: de 'Bembom Rides'... jaren '70 en '80

 

'Wij hebben een ronde tafel in de keuken en daar zit ik met de dochters en zeven jongens, meestal 's winters en moeders staat achter het fornuis... En wij hebben altijd grote plannen en moeders maakt een kritische opmerking... En, nadat wij uitgepraat zijn, eerst denken wij: 'Nou waar praat je over, dan krijgt moeders gelijk en dan zegt ze: 'Jongens denk er om, wees toch een beetje voorzichtig!' (Henk Bemboom, 1994). 

 

 

Bembom Rides Ltd. 

Het Bembom-familiebedrijf bezat van eind jaren ’70 en de jaren ‘80 meer dan 100 grote en sensationele attracties. Om te proberen de verschillende pretparken die onder het eigendom van de familie Bembom vielen aantrekkelijk te houden, werden de attracties in de parken regelmatig onderling verwisseld. Zo kreeg de familie Bembom het voor elkaar om - voor hun bezoekers in de pretparken – regelmatig ‘nieuwe attracties’ in de pretparken te presenteren, zonder enorme investeringen te doen. Dit leidde tot groot vermaak van het publiek, maar ook tot het betaalbaar houden van de entreeprijzen van de parken… 

 

Schwarzkopf en veiligheid

Veel van de attracties, 'Bembom Rides' (zoals de 'Looping Star', de 'Zeppelin', de 'Apollo'’s, etc.) die werden aangekocht, waren afkomstig van de Duitse attractiebouwer, Anton Schwarzkopf. Deze attracties kregen bij de aankoop al een gelijk een strenge veiligheidskeuring van de Duitse keuringsinstantie TÜV mee.

 

Attractieverhuur

Door de aankoop van weer nieuwe attracties, kon men niet alle attracties in de parken plaatsen. Hun ondernemersgeest leidde er toe, dat de familie Bembom rond 1984 bedacht om ‘het overschot’ aan attracties te verhuren. Het verhuur van de attracties gebeurde met name in Engeland. De attracties waren onder gebracht in het bedrijf ‘Bembom Rides Ltd.’ De attracties werden begeleid door Nederlands technisch personeel. Het bedrijf Bembom Rides Ltd, stond vanaf 22 maart 1982 geregistreerd op naam van Henk Bembom’s oudste zoon Willem Bembom, die zich o.a. bezighield met de verhuur van attracties door heel Europa heen.

 

Indertijd draaide 2 Engelse pretparken (waaronder Pleasure Wood Hills, nabij Great Yarmouth) met de attracties van de familie Bembom. Het merendeel van de attracties die in de jaren ’80 werden toegevoegd aan Pleasure Woods Hills, werden geleverd door Bembom Rides Ltd.  Rond 1986 stonden ook Bembom-attracties op de pier in het Engelse Brighton. 

 

06 juli 1995: Henk (links) en Willem Bembom (rechts) in hun helikopter op de militaire luchthaven van Margate, Kent in Groot Brittannië. Met de helikopter vlogen ze naar verschillende plaatsen in Europa om zaken te doen.
06 juli 1995: Henk (links) en Willem Bembom (rechts) in hun helikopter op de militaire luchthaven van Margate, Kent in Groot Brittannië. Met de helikopter vlogen ze naar verschillende plaatsen in Europa om zaken te doen.