Henk Bemboom, bedenker van 'All-In Entreeprijs'...

Veranderend prijzenbeleid... All-in Entreeprijs en later het dynamisch prijsbeleid... 

'Een huismoeder en –vader willen wel 1 keer een rijksdaalder wel betalen, maar niet 10 keer een kwartje… Psychologisch is dat heel anders, dan zijn die kwartjes weer op…’

(Henk Bemboom)

 

Parktoegang, entree per attractie (1963-1971)

Toen Henk Bemboom in 1963 het Shetland Pony Park Slagharen opende, vroeg hij de dagbezoekers ƒ 1,00 entree voor de toegang tot het park. Daarnaast betaalde men entree per attractie respectievelijk een kwartje (ƒ 0,25) of twee kwartjes  (ƒ 0,50)… Benieuwd geworden naar de ontwikkeling van de entreeprijzen in de daarop volgende jaren?

 

Ontwikkelingen van de Entreeprijs van het pretpark van 1963 tot en met 2001 in Nederlandse guldens...
Ontwikkelingen van de Entreeprijs van het pretpark van 1963 tot en met 2001 in Nederlandse guldens...

Henk Bemboom,  bedenker van de 'All-in Entreeprijs' (1972 tot 2010)

Indertijd hadden mensen vrij grote gezinnen. Het was in 1972 dat Henk Bemboom zag, dat de bezoekers al vrij vroeg weer van zijn park vertrokken doordat dat de ouders het het gezeur van hun kinderen niet wilden hebben. Ook constateerde Henk Bemboom dat bij schoolreisjes, het ene kind meer geld mee kreeg, dan het andere kind, waardoor het ene kind meer of minder attracties kon doen dan het andere...  Het zette hem aan het nadenken… 

 

'Een huismoeder en –vader willen wel 1 keer een rijksdaalder wel betalen, maar niet 10 keer een kwartje… Psychologisch is dat heel anders, dan zijn die kwartjes weer op…’, zo vertelde Henk Bemboom in het televisieprogramma ’Het Oversticht’ in 2002. Zijn oudste dochter Henric Vogelsang-Bembom vervolgde: ‘Hij bedacht dat hij eigenlijk een hogere toegangsprijs zou moeten vragen, en dat hij gelijktijdig gratis toegang zou moeten geven aan alle attracties.’

 

Dat idee legde Henk Bemboom aan anderen in zijn omgeving voor. Men raadde hem dat sterk af, omdat men dacht dat het een grote chaos zou gaan worden. Henk Bemboom liet zich niet zomaar van de wijs afbrengen en bedacht dat hij zijn idee een weekend wilde uitproberen... Via de geluidsinstallatie van het park, liet Henk Bemboom omroepen ‘…dat de baas jarig was en dat hij iedereen wilde trakteren, en dat daarom iedereen gratis gebruik mochten maken van alle attracties…’ Maar liefst 4 zondagen achter elkaar, vierde Henk Bemboom ‘zijn verjaardag’ om de mensen in de gelegenheid te geven om voor niets in de attracties te mogen… De mensen reageerden zo enthousiast, dat hij besloot het systeem van de all-in-entreeprijs in te voeren.

      

Henk Bemboom geëerd en opgenomen in 'The Hall of Fame' IAAPA

In 2001 werd Henk Bemboom (dan 80 jaar) geëerd en opgenomen in de internationale ‘Hall of Fame’ van de IAAPA (the International Association of Amusement Parks and Attractions) in Orlando in de Verenigde Staten van Amerika, wegens de introductie van de 'all-in entreeprijs'. Dit idee voerde Henk Bemboom niet alleen in het Shetland Pony Park Slagharen in, maar later ook in de andere parken in Europa als: OK Corral (FR), Dreamland/ Bembom Brothers White Knuckle Themepark (GB), Freizeitpark Kirchhorst (DU) en Loudoun Castle (GB). Amusementsparken in de gehele wereld namen het innovatieve idee van Henk Bemboom over en voerden één toegangsprijs in, waarna het publiek gebruik mocht maken van alle attracties in plaats daarvoor los te betalen. 

 

De Overgang van 'gulden' naar 'euro'

Ontwikkelingen Entreeprijs Attractiepark Slagharen van 2002 tot en met 2017 in Euro's...
Ontwikkelingen Entreeprijs Attractiepark Slagharen van 2002 tot en met 2017 in Euro's...

In 2002 werd de munteenheid van Nederland, de Nederlandse Gulden, vervangen door een Europese munteenheid, de Euro. De koers was destijds zo, dat € 1,00 overeenkwam met ongeveer ƒ 2,20. Attractiepark Slagharen sloot het ‘guldentijdperk’ af met een entreeprijs van ƒ 31,50. 

 

De angst onder de bevolking bestond, dat deze overgang door veel bedrijven aangegrepen zouden worden om een ‘stiekeme’ prijsverhoging door te voeren door de bedragen naar boven af te ronden. Attractiepark Slagharen deed dat niet: omgerekend rekende Attractiepark Slagharen een lagere entreeprijs, destijds € 15,00.

 

 


Invoering 'Dynamisch Prijsbeleid' (2010 - 2016)

In 2010 voerde Attractiepark Slagharen (dan in eigendom van Henk Bemboom's oudste dochter Henric Vogelsang-Bembom en zoon Bouwe Bembom) een ‘Dynamisch prijsbeleid’ in. Het dynamische prijsbeleid betekende, dat het Attractiepark Slagharen variabele entreeprijzen invoerde voor de dagbezoekers, met een minimale en maximale entreeprijs.

 

Men probeerde door de invoering van dit ‘dynamisch prijsbeleid’ iets te doen aan de pieken en de dalen in de bezoekersaantallen. Op ‘rustige’ dagen betaalden bezoekers minder dan op de ‘drukkere’ dagen… Doordat vanwege deze invoering meer gasten hun entreekaarten via het internet kochten, kon men vooraf beter inschatten hoeveel bezoekers per dag ongeveer te verwachten waren, waardoor men kon bezuinigen op de personeelskosten door het personeel efficiënter in te zetten.  

 

Vanaf 2017 zelf bieden...

In 2017 introduceerde Attractiepark Slagharen (dan geleid door Wouter Dekkers) een nieuw en wederom uniek entreeprijsconcept: Een soort ticketveiling waarop een bezoeker zelf via www.slagharen.com een prijsvoorstel kan doen voor het aankopen van een entreebewijs. Het Attractiepark Slagharen bepaalt of zij al dan niet akkoord gaan met het bod van de bezoeker en daarmee de korting die de bezoeker krijgt.

 

Evenals het dynamische prijsbeleid betekende dat voor de dagbezoekers dat het Attractiepark Slagharen variabele entreeprijzen hanteerde, met een minimale en maximale entreeprijs. Men probeerde door de invoering van dit ‘dynamisch prijsbeleid’ iets te doen aan de pieken en de dalen in de bezoekersaantallen. Op ‘rustige’ dagen betaalden bezoekers minder dan op de ‘drukkere’ dagen, met als doel de bezoekersaantallen meer over het jaar te spreiden. 

 

Doordat deze wijze van entreekaarten kopen alleen via de website mogelijk is, kan men vooraf beter inschatten hoeveel bezoekers per dag ongeveer te verwachten waren, waardoor men kan bezuinigen op de personeelskosten door het personeel efficiënter in te zetten.  

 

Dynamisch prijsbeleid krijgt navolging in andere grote parken...

Vanaf 2010 voorde Attractie- en Vakantiepark Slagharen een dynamisch prijsbeleid en zijn de tarieven variabel, zowel voor ticketverkoop online als aan de kassa. Dit deed men in de hoop bezoekers te spreiden: rustige dagen in het laagseizoen waren goedkoper, drukke dagen in het hoogseizoen duurder.

 

In 2019 hanteerde men voor zeven verschillende tarieven voor de toegangsprijs, afhankelijk van de verwachte drukte, te weten:  € 17,90, € 19,90, € 21,90, € 23,90, € 25,90, € 27,90 of € 29,90 euro per dag. In 2020 werd van die zeven verschillende tarieven afgestapt. Er bleven nog vier verschillende prijzen over. Een ticket voor Slagharen kostte in 2020 standaard € 23,90, € 25,90, € 27,90 of € 29,90 euro. De laagste drie varianten verdwenen. 

 

Grote parken als De Efteling en Toverland gingen vanaf 2020 voor het eerst met variabele tarieven werken, in navolging van Slagharen die al in 2010 als eerste attractiepark het dynamische prijsbeleid invoerde.  

 

Artikelenarchief

Prijsbeleid

Eerbetoon voor grondlegger Attractiepark Slagharen (27-06-2001).
Eerbetoon voor grondlegger Attractiepark Slagharen (27-06-2001).