Lunadroom

1987 - Jaren '90

 

'Ik moet een excuus vaak hebben om er even naar toe te kunnen... Als ik met mijn vrouw ergens in de buurt ben en ik zie ergens een draaimolen of een zweefmolen... Dan zeg ik: 'Meid ik moet toch even kijken hoe dat functioneert...' Maar dat is het excuus om er even naartoe te gaan.'

(Henk Bemboom, 1994)

 

Specificaties 'Lunadroom'

  • Aantal miniaturen: Circa 50. 
  • Aantal lampjes: Circa 12.000
  • Aantal tandwieltjes: Meer dan 800
  • Aantal lagertjes: Circa 2000. 
  • Attractiebouwer: Jan Kuipers, Nunspeet. 
  • Kosten: Niet bekend. 
  • Operationeel: van 1987 - Jaren '90. 

Hoe het functioneerde?

De miniatuurattracties functioneerden met meer dan 800 tandwieltjes, 2000 lagertjes, en ruim 12.000 gloeilampjes... Een unicum in Europa, werd het genoemd: Het 'Lunakon' in Nunspeet.

 

'Lunakon' in Nunspeet, later in Harderwijk

Het 'Lunakon' was een verzameling van circa 50 miniatuur kermisattracties. Het geheel was ooit ontworpen en gemaakt door Jan Kuipers uit Nunspeet, die in het dagelijks leven directeur van een metaalbedrijf was. Later verhuisde het 'Lunakon' naar het toenmalige recreatiepark 'Veluwestrand' naast het Dolfinarium.

 

 

'Lunakon' naar Ponypark Slagharen

Vanaf het recreatiepark 'Veluwestrand' kocht Henk Bemboom - die een liefhebber van draaimolens, kermisorgels en lampjes was, de miniatuurattracties aan. Het geheel verhuisde naar Henk Bemboom's Ponypark Slagharen. 

 

Vanaf 1987 kreeg de met duizenden lampjes verlichtte miniatuurkermis, een plaatsje in één van Henk Bemboom's bedrijfshallen naast het toenmalige '(Fuji) Bergbad' (dat eveneens in het voorjaar van 1987 opende). Henk Bemboom noemde de attractie 'Lunadroom' en liet het geheel opstellen voor de inloop naar het toenmalige waterorgel.

 

'Lunadroom' verhuisde

In de jaren '90, werd de miniatuurkermis 'Lunadroom' verwijderd uit het Ponypark Slagharen. Naar verluidt verplaatste 'Lunadroom' naar Henk Bemboom's Zuid-Engelse pretpark 'Dreamland' in Margate...

 

Artikelenarchief

Lunadroom

Lunadroom Ponypark Slagharen.
Lunadroom Ponypark Slagharen.