Aqua Mexicana

2015 - Heden

Er wordt hard gewerkt in de hallen. "Het is nog een megaklus om het op tijd af te hebben, maar het gaat lukken, daar ben ik van overtuigd", zegt Dekkers. Hij werd eind vorig jaar door de Parques Reunidos Group aangesteld als nieuwe algemeen directeur in Slagharen en staat met de bouw van het waterpark gelijk voor een enorme uitdaging. Zijn voorganger Angelique Klar had de eerste aanzet gegeven, maar dat plan is door Dekkers op de kop gezet. Veel wil hij er niet over zeggen. "Het idee en de uitgangspunten, met meer vertier in de avonduren voor de verblijfsgasten waren goed, maar de invulling van het plan klopte gewoon niet. Toen ik de tekeningen bekeek zag ik nauwelijks een druppel water, waren er twee restaurants gepland en was de routing en het kassasysteem niet in orde. Ik heb snel nieuwe tekeningen laten maken", zo vat hij zijn ingreep samen. (Wouter Dekkers, 2014). 

 

Specificaties 'Aqua Mexicana' 

  • Oppervlakte: 5200 m2.
  • Aantal glijbanen: 10 glijbanen. 
  • Totale glijbaanlengte: 546 meter. 
  • Pompcapaciteit (alle glijbanen): 1.000.000 liter per uur. 
  • Kosten: € 6.700.000 euro. 
  • Opening: Vrijdag 01 mei 2015. 

'Fuji IJsbergbad' maakte plaats voor 'Aqua Mexicana'

Eind 2014 werd het toenmalige overdekte zwembadcomplex, ooit bekend als het 'Fuji IJsbergbad' voorgoed gesloten. De ijzige ijsberendecoratie van het vroegere 'Fuji Bergbad' maakte plaats voor een waterpark in Mexicaanse sferen. Het complex werd omgebouwd naar een compleet vernieuwd zwembadcomplex 'Aqua Mexicana'. Het 'Fuji IJsbergbad' raakte gedateerd en werd te klein voor het aantal bezoekers van het park.

 

Met de bouw van 'Aqua Mexicana' hoopte men ook om het park minder 'seizoensgebonden' te maken, zodat ook bij slecht weer er voldoende aanbod zou zijn voor de gasten. 

 

Wat er moest wijken voor de bouw van 'Aqua Mexicana'...

Voor de bouw van het complex moest een horecapunt, de fototentoonstelling - ooit opgezet door Henk Bemboom zelf vanwege het 40-Jarig Jubileum van het Attractiepark Slagharen - en een gokhal wijken. Ook het traject van de monorailbaan moest worden aangepast en omgelegd. Het monorail station in die hoek van het park verdween. De Hara Kiri Waterglijbaan werd bij het vernieuwde zwembadcomplex getrokken, waardoor deze attractie slechts nog door de bezoekers van 'Aqua Mexicana' te gebruiken werd. De 'Traumboot', die sedert 2012 op de plaats van het 'Zwevend Tapijt' achter op het park was geplaatst werd gedemonteerd. Ook het waterorgel werd gesloten, maar niet gesloopt. 

 

Bekendmaking eerste plannen voor een nieuw zwembadcomplex... 

Half mei 2014 kwamen de eerste plannen voor de bouw van een nieuw zwembadcomplex door het Attractie- en Vakantiepark Slagharen naar buiten... Met de voorgenomen vernieuwing zou het zwembadcomplex een ruim 4 keer grote oppervlakte gaan krijgen. In deze fase werd gespeculeerd over een openingsdatum op 01 december 2014... Met de vernieuwing en aanpassing van het zwembadcomplex zou de toenmalige directeur Angelique Klar voor ogen hebben gehad om de concurrentie met omliggende vakantieparken als Centerparks, etc. aan te kunnen... 

 

Op 31 augustus 2014 deelde toenmalig directrice Angelique Klar via Twitter ontwerptekeningen van de voorgevel van het nieuw te bouwen zwembadcomplex. Op deze ontwerptekeningen ging men uit van een façade die een rommelende vulkaan met lava en palmbomen moest voorstellen. In die plannen ging men er nog van uit dat naast de ingang een strandbar kwam te liggen met een glazen wand en een binnen- en buitenterras. Bij dit ontwerp zou de vulkaan mogelijk lichteffecten gaan krijgen, omdat er bij geschreven was: 'Possibly glow at night'. In een wat latere fase verscheen nog een andere ontwerptekening voor de hoofdingang... 

De oude hoofdingang van het toenmalige (Fuji) IJsbergbad.
De oude hoofdingang van het toenmalige (Fuji) IJsbergbad.
Een van de eerste ontwerptekeningen van de façade van het nieuw zwembad complex...
Een van de eerste ontwerptekeningen van de façade van het nieuw zwembad complex...

Begin oktober 2014 lekte er nieuwe ontwerptekeningen uit van de entree van het nieuwe zwembadcomplex. Deze ontwerptekeningen lieten een ingang zien, welke was gedecoreerd als een afgebrokkelde Mexicaanse tempel en kreeg de werktitel 'Ruina Maya'. Evenzo lekte een plattegrond uit van het nieuwe zwembadcomplex, waaruit duidelijk werd dat de bootjesglijbaan (bekend als Hara Kiri Waterglijbaan) bij het buitenterrein van het nieuwe zwembadcomplex getrokken zou gaan worden... 

In deze plannen ging de voormalige directrice Angelique Klar uit van een oppervlakte van zo'n 4500 m2, zou het zwembadcomplex drie glijbanen krijgen, twee bubbelbaden en een waterspeelplaats en was er veel ruimte gereserveerd voor uitbreiding in de toekomst... 

 

Wijziging van de aanvankelijke bouwplannen

Eind 2014 trad Wouter Dekkers aan als directeur van Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Hij volgde directrice Angelique Klar op. Half december 2014 zette de nieuw aangetreden directeur Wouter Dekkers een streep door de oorspronkelijke ontwerptekeningen voor het nieuwe zwembadcomplex. Hij meende dat er op de oorspronkelijke plannen (van zijn voorgangster, Angelique Klar) voor het zwembadcomplex aanpassingen nodig waren.

 

Zo werden de plannen voor de voorgevel gewijzigd: de grote vulkaan en palmbomen werden  geschrapt en de entree zou in de nieuwe plannen van Wouter Dekkers strakker worden en veel meer glas krijgen. Het beoogde Mexicaanse thema kreeg veel meer een wild west thematisering om te voorkomen dat er een stijlbreuk ontstond met de rest van het pretpark. Wouter Dekkers nam ook het attractieaanbod in het zwembad onder handen. Er kwam geen betaalde surfmachine. Directeur Wouter Dekkers koos ook meteen voor de aanleg van een buitengedeelte. 

 

 


 

Na de aanpassing van de plannen, was half januari een belangrijk deel van de oude ingang reeds gesloopt, was een gedeelte van het traject van de monorail verwijderd en waren de funderen al bijna af. 

 

Begin februari 2015 presenteerde directeur Wouter Dekkers zijn nieuwe definitieve plannen voor 'Aqua Mexicana'. Wouter Dekkers liet weten dat het plan behoorlijk afweek van de plannen van zijn voorgangster Angelique Klar. Het was de bedoeling 2 glijbanen te bestellen. 'De invulling van dat plan klopte gewoon niet. Toen ik de tekening bekeek, zag ik nauwelijks een druppel water, waren er twee restaurants gepland en waren de looproute en het kassasysteem niet in orde. Ik heb snel nieuwe tekeningen laten maken.' Zo vertelde Wouter Dekkers over de definitieve plannen voor 'Aqua Mexicana'.

 

'Aqua Mexicana' zou er als volgt uit gaan zien: Een oppervlakte van ca. 5200 m2 (waarmee het één van de grootste waterparken van Nederland werd, waarvan circa 3171 m2 oppervlakte overdekt was en 2083 m2 in de openlucht). Het zwembad zou 10 glijbanen ('Slides' genoemd en met een totale lengte van 546 meter), waterspeeltoestellen, een gigantisch bubbelbad voor 70 personen, watervallen en rotspartijen krijgen. 

 

Sommige slides zouden interactieve 3D-animaties en geluids- en lichteffecten. Alle drie de grote waterglijbanen van de in totaal tien slides zouden een interactief element krijgen. "Het is bestaande techniek, die voor het eerst op deze manier samenkomt", vertelde Wouter Dekkers destijds aan Looopings. Naast alle effecten konden zwemmers na afloop ook hun glijsnelheden bekijken. Daarnaast kreeg de langste glijbaan van bijna 120 meter, de 'MexiCone', twee spectaculaire trechtervormige glijbakken en speciale lichteffecten en 3D projecties. 

 

De inzet werd om het nieuwe zwembadcomplex in de meivakantie 2015 te openen... Maar er moest nog veel gebeuren. Directeur Wouter Dekkers wilde koste wat het koste voorkomen dat het zwembad kaal werd opgeleverd: 'Het moet geen gymhal worden. We willen grote thema objecten in plaats van muren met stickers er op', zo meende hij. 

 

Voor het zwembad werd een speciale soundtrack gecomponeerd. 

 

Shovel in brand

 

De bouw ging niet helemaal zonder hindernissen: in oktober vatte een shovel die bouw betrokken was vlam. Hierbij ontstond veel rook in de hallen waar het nieuwe zwembadcomplex 'Aqua Mexicana' gebouwd werd.

 

Het brandweerteam van de post Slagharen was snel ter plaatse om erger te voorkomen... 


 

Naamkeuze door Publiek...

Via Social Media liet het Attractie- en Vakantiepark Slagharen rond januari 2015 de bezoekers stemmen op 3 namen voor het vernieuwde zwembadcomplex. Het ging om de namen: 'Aqua Splash', 'Aqua Mexicana en 'Mexican Splash'. De meeste stemmen werden uitgebracht op: 'Aqua Mexicana'. 

 

Gratis WIFI in 'Aqua Mexicana'

Begin februari 2015 kwam naar buiten dat het nieuwe zwembadcomplex werd uitgerust met een WIFI-voorziening, zodat badgasten in het zwembadcomplex 'Aqua Mexicana' gratis gebruik konden maken van draadloos internet. 

 

Hoogste punt van 'Aqua Mexicana'

Op 27 februari 2015 bereikte de bouw van 'Aqua Mexicana' het hoogste punt. Het hoogste punt werd gevormd door het trappenhuis van 13 meter hoog, voor de drie grootste glijbanen. 

 


Machinekamer en Leidingwerk

Het bedrijf 'Van Loon Leidingsystemen' uit Oosterwolde leverde het materiaal voor de machinekamer van 'Aqua Mexicana'. Naast de onderdelen voor de machina kamer van 'Aqua Mexicana', leverde het bedrijf ook alle buizen voor de water toevoer en afvoer. Voor een dergelijk groot waterpark als 'Aqua Mexicana' bestond bestaat deze aan- en afvoer niet uit een eenvoudig toevoer leiding en een tweede retour, maar werd er een grote puzzel van leidingdelen gemaakt. De klus was niet eenvoudig, want omdat de leidingen onderdak door een bestaand gebouw kwamen te lopen, kwam men bij de aanleg allerlei obstakels tegen. In samenwerking tussen 'Attractie- en Vakantiepark Slagharen' en 'Van Loon Leidingsystemen, werden oplossingen verzonnen.  


 

Opening 'Aqua Mexicana'

De bouw van 'Aqua Mexicana' werd in bijna 4 maanden gerealiseerd. De uiteindelijke kosten van de aanleg van 'Aqua Mexicana' bedroegen circa € 6.700.000 euro, aldus 'Parques Reunidos'. Op 01 mei 2015 werd het vernieuwde zwembad 'Aqua Mexicana' geopend door Peter Snijders (Burgemeester van de gemeente Hardenberg), Wouter Dekker (Directeur Slagharen Themepark & Resort) en Inge de Bruin (Zwemster).

 

Koud water

Kort na de opening bleken er wat problemen om het water goed te verwarmen, maar deze kinderziektes waren kort na de opening al snel verholpen. 


 

Commercial Attractie- en Vakantiepark Slagharen met Aqua Mexicana 

Op 17 mei 2015 kwam Attractie- en Vakantiepark Slagharen naar buiten met een nieuwe commercial met Aqua Mexicana. Attractie- en Vakantiepark Slagharen schakelde het bedrijf 'Abovo Media' uit Hoorn in om de media- en communicatiestrategie te ontwikkelen voor de opening. Centraal in de communicatie stonden twee jeugdige bezoekers die in een wild avontuur het nieuwe aquapark ontdekken. Met een levendige commercial via landelijke tv-zenders werd het nieuwe waterpark onder de aandacht gebracht en werd de boodschap versterkt met de inzet van online media, radiospots, buitenreclame en tv-billboarding.


 

Daarnaast kwam er ook een speciale 'Aqua Mexicana' merchandising op de markt, met 'Aqua Mexicana' souvenirs, die - naast bijvoorbeeld bad- en zwemkleding - in de souvenirsshop bij 'Aqua Mexicana' werden verkocht. 

 

Eerste Winteropening 'Aqua Mexicana'

Vanaf november 2015 kon gezwommen worden in Attractiepark Slagharen als het pretpark zelf gesloten is. Het nieuwe waterparadijs 'Aqua Mexicana'  was op vrijdagen in november en december geopend van 15.00 tot 20.00 uur. 

Kaartjes voor het waterpark kostten 9,50 euro per persoon, inclusief parkeren. Door 'Aqua Mexicana' in de wintermaanden los van het attractie- en vakantiepark te openen, volgde Attractie- en Vakantiepark Slagharen ondernemingen als Duinrell en Walibi Belgium.  In die parken waren de zwemparadijzen ook in de wintermaanden geopend voor bezoekers. 

Artikelenarchief

Aqua Mexicana

(2015 - Heden)