Fuji Bergbad/ Rocky Mountain Springs

1987 - 2014

'Het is anders, als anders... Kijk wij streven er naar om iets anders te zijn als wat je overal al tegenkomt... Overal heb je tropische baden en de een heeft de palmen nog dikker als de ander, anders springen ze er niet uit en hebben wij gezegd: 'Wij beginnen niet met palmen, wij gaan een ijsbad ontwerpen... Nou, en de mensen vinden het prachtig... Wij zeggen: 'Je zwemt tussen een decor van ijsberen en pinguins'. 'Je moet zorgen dat je anders bent, dan val je ook op...'

(Henk Bemboom, 1994)

 

Specificaties

'(Fuji) IJsbergbad/ 'Rocky Mountain Springs' 

  • Oppervlakte:  Circa 2600 m2.
  • Aantal glijbanen: 1 glijbaan 
  • Totale glijbaanlengte: circa 50 meter. 
  • Pompcapaciteit (alle glijbanen): <onbekend> liter per uur. 
  • Kosten: Onbekend
  • Opening: Maandag 21 april 1987.

Thematisering en naamgeving van het overdekte zwembad

Tropische zwembaden gedecoreerd met palmbomen, waren indertijd (eind jaren '80) overal in opkomst: Henk Bemboom wilde zich in het toenmalige Ponypark Slagharen onderscheiden èn in plaats van ook een tropisch zwembad te creëren, koos Henk Bemboom er voor een ijsbad te ontwerpen... Uiteraard wel met verwarmd zwemwater! 

 

In de fantasiewereld gedecoreerd met rotspartijen, spelonken, gangen, bruggen, watervallen en een glijbaan, waande de bezoeker zich volgens de reclamemakers op een berg... De berg Fuji, de hoogste berg van, èn gelegen in Japan, met eeuwige sneeuw. Het voorvoegsel 'Fuji' verwees ook naar het foto- en filmmerk 'Fujifilm', met wie een sponsorovereenkomst werd afgesloten en verviel in latere jaren, toen de sponsorovereenkomst met het bedrijf afliep... 

 

Officiële opening Fuji Bergbad

Op maandag 21 april 1987 vond de officiële opening plaats van het toenmalige 'Fuji Bergbad'. Het was de burgemeester van Hardenberg, de heer mr. L.A. van Splunder, die de het Fuji Bergbad opende. Hij sprak onder andere uit veel waardering te hebben voor Henk Bemboom, die er steeds maar weer in slaagde om iets nieuws te presenteren. 

 

De openingshandeling was tevens de officiële start van de Landelijke Zwemvierdaagse vanuit het toenmalige Ponypark Slagharen. Bij de opening doneerde Henk Bemboom f 5000,00 aan de organisatie voor kinderrechten Unicef. Ook de sponsoropbrengsten van de zwemvierdaagse gingen naar Unicef. Olympisch zwemkampioene Jolanda de Rover en wereldkampioen schaatsen Hein Vergeer zwommen mee. Ook was zanger Herman van Veen bij de opening aanwezig.  

 

Veranderingen door de jaren heen... 

Het toenmalige Fuji Bergbad was gethematiseerd/ gedecoreerd met ijsschotsen, ijsberen en pinguins. Het zwembad kenmerkte zich verder door een zeer steile boogbrug over het zwemwater in het midden van het zwembadcomplex, waarover je van de ene zijde naar de andere zijde van het zwembad kon lopen. Bezoekers, bijvoorbeeld ouders en grootouders, die niet wilde of durfde te zwemmen, konden zo toch genieten van de waterpret... 

 

Gescheiden kleedruimten voor mannen en vrouwen

Het Fuji Bergbad had in de beginjaren de kleedkamers boven op de 1e etage. Toegang verkreeg je door een trap vanuit één van de bedrijfshallen waar tot aan eind 2014 nog een monorail station gevestigd was, of via een trap bij de hoofdingang aan de voorzijde van het bergbad, die naar de 1e etage leidde. Het aantal kleedruimten was erg beperkt. De kleedruimten van de mannen en vrouwen waren van elkaar gescheiden.

 

Een buis als kluis

De zwemkleding kon worden opgeborgen een kluis die de vorm van een ronde buis had. Door het midden van de opening van de buis, zat een staaf. Deze staaf zat tevens door het deksel heen waardoor het deurtje kon draaien. Door middel van een gat kon men een hangslot door het kluisje heen steken, waardoor het kluisje op slot kon. Erg praktische was het niet, er was weinig ruimte in, en als je kleding achter het deurtje uiteen viel, was het moeilijk het deurtje nog te draaien en kon de bezoeker nog maar moeizaam bij zijn of haar spullen... Een slotje was indertijd bij het toezichtpunt van de badmeesters en -juffrouwen verkrijgbaar voor f 2,50 gulden. 

 

Verbouwing/ Modernisering

Bij een latere verbouwing/ modernisering in de jaren '90, verdwenen de kleedkamers op de eerste etage en werden deze beneden op de begane grond geconstrueerd: hiermee kwamen er echte kleedcabines (zonder gordijn) en verdween de scheiding tussen kleedruimten voor mannen en vrouwen (wat indertijd nog heel gebruikelijke was) De kluisjes in de vorm van ronde buizen werden vervangen door lockers, die door middel van een sleutel afsluitbaar werden. Voor het gebruik van de lockers betaalde de bezoeker € 0,50. 

 

Buitenaanzicht/ naamwijziging

Het buitenaanzicht (een witte ijsberg), werd - meer aansluitend op de verdere thematisering van het gehele Attractie- en Vakantiepark in westernstijl - bij de verbouwing ook aangepast en kreeg een bruinkleurige uitstraling. Hiermee kreeg het Bergbad (het voorvoegsel 'Fuji' was bij het vervallen van de sponsorovereenkomst al weggelaten) de naam 'Rocky Mountain Springs'. 

 

Toename bezoekers
Door de jaren heen groeide het aantal verblijfsplaatsen en dagbezoek op het Attractie- en Vakantiepark Slagharen steeds groter, waarmee ook het '(Fuji) Bergbad'/ 'Rocky Mountain Springs' steeds frequenter werd bezocht. Op sommige momenten in het hoogseizoen leverde dat een 'gekrioel van bezoekers' op in het 50 meter lange wateroppervlak. Op een zeker moment mochten dagbezoekers geen gebruik meer maken van het '(Fuji) Bergbad'/ 'Rocky Mountain Springs'. 
Een elektronisch systeem dat barcodes van de entreekaarten voor het zwembad kon lezen, zorgde er - in de laatste jaren van het '(Fuji) Bergbad'/ 'Rocky Mountain Springs' voor - dat het aantal bezoekers werd gereguleerd en als het zwembad te vol was kon men geen toegang meer krijgen. 

 

Sluiting Fuji Bergbad

Het '(Fuji) Bergbad'/ 'Rocky Mountain Springs' was - vanwege het groeiende aantal verblijfsgasten in de loop van de jaren en ondanks het niet meer toelaten van dagbezoekers - te klein geworden. De capaciteit van het zwembad voldeed niet meer.

 

Eind 2014 werd het '(Fuji) Bergbad'/ 'Rocky Mountain Springs' gesloten, gedeeltelijk afgebroken en omgebouwd naar het vernieuwde en gemoderniseerde zwembadcomplex 'Aqua Mexicana'.

 

Eind 2014 werd het '(Fuji) Bergbad'/ 'Rocky Mountain Springs' gedeeltelijk gesloopt - zoals te zien op de foto - en uiteindelijk onder leiding van de toen aantredende directeur Wouter Dekkers getransformeerd naar het zwembadcomplex 'Aqua Mexicana'.
Eind 2014 werd het '(Fuji) Bergbad'/ 'Rocky Mountain Springs' gedeeltelijk gesloopt - zoals te zien op de foto - en uiteindelijk onder leiding van de toen aantredende directeur Wouter Dekkers getransformeerd naar het zwembadcomplex 'Aqua Mexicana'.

Artikelenarchief

Fuji IJsbergbad

(1987 - 2014)