Super-Zeppelin

1975 - 1994

Specificaties van de 'Super-Zeppelin'

  • Gewicht: De attractie woog 120.000 kilogram.
  • Hoogte: De Super-Zeppelin was circa 28 meter hoog.
  • Capaciteit: De attractie bevatte zes gondels (met het uiterlijk van een zeppelin) die plaats boden aan 12 passagiers per gondel per ronde. De zes gondels hadden in totaal een capaciteit van 72 bezoekers per ronde. 
  • Kosten: De aanschaf van de attractie kostte indertijd zo'n 2.000.000,- gulden. 
  • Attractiebouwer: Anton Scharzkopf.

Opening Super-Zeppelin in Slagharen

De attractie was ontworpen door attractiebouwer Anton Schwarzkopf. In 1974 kocht Henk Bemboom 'Zeppelin I' aan, van het Keulse pretpark 'Kölner Tivoli'. Daar had de attractie van 1971 t/m 1973 gestaan. 

 

In het voorjaar van 1975 opende Henk Bemboom een zogeheten 'Super-Zeppelin' in het toenmalige 'Shetland Pony Park Slagharen'. 

  

Gondels vernoemd naar Burgemeesters

Omdat de heer Bemboom gedurende de opbouw van zijn bedrijf veel steun kreeg van vier Burgemeesters, besloot hij 4 van de 6 Zeppelins naar hen te vernoemen. Zo kregen de gondels de namen van: 'Van Oorschot', 'De Goede', 'Slot' en 'Van Splunder'. 

 

De Super-Zeppeling draaide vermoedelijk tot 1994 in het toenmalige Ponypark Slagharen. 

 

Twee Zeppelin's 

Indertijd (rond 1975) waren er 2 van deze exemplaren operationeel in Europa: in West-Duitsland en in Slagharen. De zeppelin in Slagharen had, volgens Henk Bemboom, de grootste capaciteit. 

 

Ook in het Duitse 'Freitzeitpark Kirchhorst' kwam een dergelijke Zeppelin in bedrijf. Het 'Freitzeitpark Kirchhorst' was van circa 1981 t/m 1985 eigendom van de heer Bemboom. Het park sloot in 1985, veel van de attracties zijn toen overgeplaatst naar andere parken die in eigendom waren van de familie. Een deel van de Zeppelin was in verval geraakt, zo blijkt uit foto's die gemaakt zijn bij het verlaten 'Freizeitpark Kirchhorst'.

 

Bekend is dat een van de Zeppelins ook nog in bedrijf is geweest in het Bemboom's park 'Dreamland Margate'. Deze zijn op oudere foto's terug te vinden. 

 

Sky Tower

Naar verluidt is de in 1999 geopende 'Sky Tower' een deels omgebouwde Zeppelin. De hefketting waaraan de schotel omhoog getild wordt, zou de mast zijn van de 'Zeppelin I'.

De 'Super-Zeppelin' in het Shetland Pony Park Slagharen...
De 'Super-Zeppelin' in het Shetland Pony Park Slagharen...
De 'Sky Tower' met vermoedelijk het onderstel van 'Zeppelin I'
De 'Sky Tower' met vermoedelijk het onderstel van 'Zeppelin I'

Artikelenarchief

Super-Zeppelin

(1975-1994)