BMX Crossbaan

1981-1993

Motorcrosser Gerrit Does haalde BMX sport naar Nederland

In 1978 wist de Nederlandse motorcrosser Gerrit Does de in de Verenigde Staten populaire sport, bicycle motor cross, afgekort 'BMX' naar Europa en ook naar Nederland te halen. De sport, een afgeleide van motorcross, maar dan op de fiets, werd razend populair, met name onder jongeren. De AVRO-televisie gaf de sport een podium op de televisie... Henk Bemboom stelde zijn faciliteiten ter beschikking... 

 

Henk Bemboom faciliteerde de BMX sport

Dankzij de goede contacten van de AVRO met Henk Bemboom - vanwege het 'Stuif-Es-In-Theater' - kwam de organisator van de BMX sport, Gerrit Does, begin jaren '80 in contact met Henk Bemboom. Henk Bemboom's Ponypark Slagharen vormde - vanwege de aanwezige faciliteiten op het pretpark - indertijd een geschikte locatie voor de BMX sport. Het Ponypark was ingericht voor grote evenementen. Henk Bemboom droeg diverse sporten een warm hart toe en vond het belangrijk dat de jeugd in beweging was.

 

Henk Bemboom stelde de faciliteiten van zijn pretpark in gebruik voor de organisatie van de BMX sport. Dit werd het begin van een meer dan 10-jaar lange samenwerking. Henk Bemboom faciliteerde de sport een lange periode door de sport te ontvangen in zijn toenmalige Ponypark Slagharen... 

 

For promotional purposes Mr. Henk Bemboom (r) owner of PONYPARK and Gerrit Does (l) actual organiser with a BMX bike
Organisator Gerrrit Does (links) met de oprichter van Ponypark Slagharen, Henk Bemboom, samen met een BMX fiets voor promotiedoeleinden... (1983)

Henk Bemboom (links) overhandigde een trofee aan de Wereldkampioen van 1983, de Amerikaan Clint Miller (rechts). Op de achtergrond, de meervoudig Olympisch Kampioen Judo, Anton Geesink.
Henk Bemboom (links) overhandigde een trofee aan de Wereldkampioen van 1983, de Amerikaan Clint Miller (rechts). Op de achtergrond, de meervoudig Olympisch Kampioen Judo, Anton Geesink.

Slagharen, 'tweederangs amateurbaantje'...?

In beginsel dachten de Amerikanen een 'tweederangs amateurbaantje' aan te treffen in het toenmalige Ponypark Slagharen. Maar niets bleek minder waar...

 

Vol jaloezie zouden de Amerikanen terug op het vliegtuig zijn gestapt: Het tweederangs amateurbaantje, bleek 'De mooiste fietscrossbaan van de hele wereld', zo presenteerde televisiepresentator Karel van der Graaf, de BMX-baan in Ponypark Slagharen, later in één van de uitzendingen op de Nederlandse televisie.

 

 


Kampioenschappen BMX fietsen

De BMX sport ontwikkelde zich razendsnel en werd snel populair, doordat er indertijd maar 2 televisiezenders waren. Ponypark Slagharen kreeg wereldwijde bekendheid. 

 

Door de jaren heen, werden zowel diverse edities van Europese als Wereldkampioenschappen BMX fietsen georganiseerd in het BMX Stadion van Ponypark Slagharen. 

 

In juli 1988 werden in het Ponypark Slagharen de Europese Kampioenschappen BMX gehouden. Naast het 25-Jarig Jubileum van Ponypark Slagharen, was het ook het 10-Jarig Jubileum van de BMX sport in Nederland en Europa. Henk Bemboom was in 1988 hoofdsponsor van de kampioenschappen BMX fietsen. De sport kreeg aandacht en diverse genodigden uit binnen- en buitenland waren bij het jubileum aanwezig... 

 

 

BMX stunts in de koepelhal

Je kunt het je nu nauwelijks voorstellen: BMX fietsers hoog in de nok van de waterbaan 'Wild West Adventure'. Behalve in het BMX Stadion, werden ook stunts uitgevoerd hoog in de in 1980 geopende koepelhal,  waar tegenwoordig de 'Wild West Adventure' in is ondergebracht (èn welke in de jaren '80 gebruikt werd als circustheater en in de jaren '90 voor de Wild West Shows).  


 

'Andere Tijden Sport'

Een mooie uitzending van het NPO-televisieprogramma 'Andere Tijdens Sport', gaf een mooi overzicht van de ontwikkelingen van de BMX sport in Nederland, waarin Ponypark Slagharen dankzij Henk Bemboom een tiental jaren het decor en een gastlocatie vormde...

 


Fietscrossbaan werd Colorado City

Alleen foto's en Slagharensouvenirs doen nog herinneren aan de rol van Ponypark Slagharen in de BMX fietscross: In 1993 werd de fietscrossbaan opgeheven en getransformeerd naar een gedeelte met vakantieverblijven 'Colorado City' (de huidige Colorado Caravans). 

 

Artikelenarchief

BMX Fietscross