Black Hill Ranger Path

2018 - Heden

'Tijdens de avontuurlijke tocht door het ‘Black Hill Ranger Path’ overbruggen de avonturiers in Slagharen diverse obstakels, waarbij ze door de Slagharen rangers in een harnasje worden geholpen om zo de overkant veilig te bereiken' (Algemeen Directeur Wouter Dekkers, mei 2018). 

 

2018 05 17 Ontwerp van de 'Black Hill Ranger Path' (Bron: Attractie- en Vakantiepark Slagharen).
2018 05 17 Ontwerp van de 'Black Hill Ranger Path' (Bron: Attractie- en Vakantiepark Slagharen).

Specificaties 'Black Hill Ranger Path'

 • Rollglider: 1 rollglider. 
 • Duur Rollglider: 30 seconden.
 • Lengte Rollglider: 115 meter. 
 • Klimmuur: 2 klimwanden met een hoogte van 8 meter. 
 • Capaciteit klimmuur: 8 personen tegelijkertijd. 
 • Touwenparcours: 36 obstakels op 3 verschillende niveaus. 
 • Capaciteit touwenparcours: 72 personen tegelijkertijd. 
 • Boulders: 2 boulders met een hoogte van 2,5 meter. 
 • Capaciteit Boulders: 34 personen tegelijkertijd. 
 • Leverancier: Walltopia
 • Kosten: circa € 1.300.000 euro.  
 • Verwachte openingsperiode: Voor de herfstvakantie 2018. 

Bouwplannen nieuwe attractie

Op donderdag 17 mei 2018 maakte het Attractie- en Vakantiepark Slagharen - door middel van de onthulling van een informatiebord door Algemeen Directeur Wouter Dekkers in aanwezigheid van Slagharen mascottes 'Randy en Rosie' - de bouw van een nieuwe attractie bekend: 'Black Hill Ranger Path'.

 

De attractie betreft een zeer divers parcours, uit vier verschillende onderdelen bestaande: 

 • Een touwenparcours met 36 obstakels waarover je naar de overkant kunt klimmen. Het parcours bestaat uit 3 verschillende niveaus op 4, 8 en 12 meter hoogte;
 • Een 115 meter lange rollglider waarmee men in 30 seconden tijd naar beneden kan zweven;
 • 2 klimwanden van 8 meter hoog;
 • 2 Boulders waar men op kan klimmen;  

“Bij het zoeken naar een nieuwe attractie gingen we op zoek naar een activiteit die je ‘samen’ kunt ondernemen. Deze sportieve uitdaging is en bijzonderheid in de wereld van attractieparken. De eerste ervaringen zijn zeer positief. We hebben er meteen een activiteit bij die onze verblijfsgasten, ook na sluitingstijd van het attractiepark, kunnen ondernemen.” Zo lichtte Jo-Ann Venema, director marketing en sales, later deze grote investering van meer dan 1 miljoen euro nader toe.

 

Op 16 mei 2018 ontving de gemeente Hardenberg de aanvraag voor de bouwvergunning. Deze werd op 30 mei 2018 gepubliceerd in de krant.  

 

In juli 2018 werd gestart met de aanleg van de funderingen en de bouw van de attractie. De funderingen werden gelegd door het bedrijf IBR uit Emmen. De attractie zal passend zijn in het Wild Westthema dat het Attractie- en Vakantiepark Slagharen inmiddels heeft ingezet. 

 

Naast het openen voor vakantiegasten in bijvoorbeeld in de avonduren, werd ook gespeeld met de gedachte om de attractie aan te bieden als activiteit voor bedrijfsuitjes, nu de economie weer aantrekt en binnen bedrijven weer budgetten beschikbaar komen voor teambuildingsactiviteiten en bedrijfsuitjes. 


 

Achtergrondverhaal en naamgeving van de attractie 'Black Hill Ranger Path' 

Het Attractie- en Vakantiepark Slagharen onthulde dat de nieuwe attractie de naam 'Black Hill Ranger Path' kreeg, gebaseerd op het verhaal van John Wallace Crawford, die later in de geschiedenis ook bekend werd als 'Captain Jack':

 

'Op 4 maart 1847 werd John Wallace Crawford , een echte avonturier, geboren in Ierland. Zijn familie kwam oorspronkelijk uit Schotland maar, doordat zijn vader revolutionaire speeches maakte, werd de familie uit Schotland verbannen. Op 14-jarige leeftijd verhuisde John Wallace Crawford met zijn ouders naar de Verenigde Staten waar hij ging werken in de mijnen.

 

In 1875 ging John Wallace Crawford richting de Black Hills waar de Gold Rush er voor zorgde dat er massaal naar goud gegraven werd. De inwoners van het mijndorpje benoemde John Wallace Crawford tot lid van de dorpsraad. In 1876 werd door de inwoners van datzelfde mijndorpje een 125 man sterke groep opgericht onder de naam “Black Hills Rangers”. Binnen deze groep stoere cowboys en mijnwerkers was een speciale groep mannen van 12 scouts die zich bezig hielden met het begeleiden van Indianen en emigranten naar een veilige plek. John Wallace Crawford was de commandant van deze groep scouts die de emigranten over gevaarlijke canyons en onbegaanbare paden begeleide. Soms werd de stoet overvallen of in een hinderlaag gelokt, maar de groep 'Black Hills Rangers' beschermden hun gasten altijd zodat zij veilig over konden steken langs de gevaarlijkste routes van het Wilde Westen. John Wallace Crawford kreeg uiteindelijk de leiding over de volledige compagnie en hielp zo jarenlang mensen langs deze gevaarlijkste routes.'

 

John Wallace Crawford (1847–1917), 'Captain Jack'
John Wallace Crawford (1847–1917), 'Captain Jack'

Het klimpark van Attractie- & Vakantiepark Slagharen heet daarom: Black Hill Rangers Path. Het pad waar John Wallace Craword zijn mensen langs leidde, wordt door een uiterst divers klimpark geïllustreerd. Langs afgronden, over touwbruggen en zwevend boven de canyons ga je van de ene kant naar een veilige overkant. Alles om uit handen van rovers en bandieten te blijven. Maar, altijd onder begeleiding en bescherming van onze eigen 'Black Hills Rangers'.

 

Lokalisering 'Black Hill Ranger Path'

Het klimparcours 'Black Hill Ranger Path' zal gecreëerd worden in de op 29 oktober 2017 leeggekomen ponyweide achter schommelschip 'The Pirat' en de 'Wild West Adventure', naast de elektronische pony baan 'Indian Pony Ride' en tussen de hallen waarin onder andere het 'American Circus Theater' is gevestigd. 

Rond 22 juni verschenen de eerste hekken om de bouwplaats van de nieuwe 'Black Hill Ranger Path' en verdween ook de horeca gelegenheid 'Appalosa' tijdelijk op de bouwplaats... 

 


Start bouw 'Black Hill Ranger Path'

Op 26 juni meldde Attractie- en Vakantiepark Slagharen de start van de bouw van de 'Black Hill Ranger Path'. Begonnen is met de aanleg van de funderingen voor de attractie. Dat gebeurde door het bouwbedrijf IBR uit Emmen (Zij leverden al eerder de sanitairunits op de Camping en Wig Wam Wereld van het Attractie- en Vakantiepark Slagharen). 

 

Op 17 juli waren de contouren voor de funderingen voor de nieuwe attractie al zichtbaar...

 

Beslissingtermijn verlengd

Op 25 juli 2018 werd bekend dat het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg, besloten hadden om - in het kader van de 'Wet algemene bepalingen omgevingsrecht' - de beslistermijn voor de bouw van de Black Hill Ranger Path met maximaal 6 weken te verlengen.

 

Nog geen beslissing, bouw onverminderd verder... 

Ondanks dat tot aan augustus nog geen beslissing was genomen over het verlenen van toestemming, ging de bouw ook in het hoogseizoen verder... 

 

Na verlenging van de beslissingstermijn, dan toch een definitieve omgevingsvergunning... 

Nadat de gemeente op 25 juli besloot om de beslissingstermijn met maximaal 6 weken te verlengen, nam het college van Burgemeester en Wethouders op 09 augustus 2018 het definitieve besluit om Attractie- en Vakantiepark Slagharen een omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van de attractie 'Black Hill Ranger Path'. Daarmee was de spanning nog niet geheel uit de lucht, want belanghebbenden konden nog tot 6 weken na dagtekening bezwaar aantekenen tegen het besluit va de gemeente Hardenberg. 

 

 

Opening 'Black Hill Ranger Path' uitgesteld 

Op donderdag 18 oktober maakt het Attractie- en Vakantiepark Slagharen bekend de geplande opening in het najaar van 2018 niet te gaan redden. Mede door de verandering van leverancier zou men later dan gepland zijn gestart met de bouw van de adventure trail, zo verklaarde het Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Naast de bouw van de attractie zelf, was ook de beschikbare tijd om het gebied rondom de 'Black Hill Ranger Path' in te richten en te thematiseren te kort. 

 

De opening van de nieuwe attractie 'Black Hill Ranger Path' staat nu gepland vanaf het voorjaar 2019. 

 

Wedstrijd 'Stoerste leerkracht van Nederland'

Ter gelegenheid van de nieuwe attractie 'Black Hill Ranger Path' konden leerkrachten aangeven waarom zij zichzelf de stoerste juffrouw of meester van Nederland vonden. Ook de leerlingen konden dat kenbaar maken aan het Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Daarmee konden zij voor de hele klas gratis toegang tot het attractiepark en de 'Black Hill Ranger Path'. 

 

Begin december 2018, verraste Attractie- en Vakantiepark Slagharen groep 8 van basisschool 'De Fontein'. De leerlingen hadden video ingezonden voor de Stoerste juf of meester verkiezing. Juf Tabitha werd verkozen tot stoerste juffrouw. Groep 8 won een gratis schoolreisje inclusief toegang tot Black Hill Ranger Path.

 

Eerste toegangsprijzen bekend

Op 22 februari 2019 bracht het Attractie- en Vakantiepark Slagharen de eerste (toegangs)prijzen naar buiten. In tegenstelling tot het concept van de all in entreeprijs, besloot het park tot het heffen van extra toegangsprijzen voor de 'Black Hill Ranger Path'.

 

De prijzen werden als volgt vastgesteld:

Ropecourse € 4,00 euro per persoon.

Rollglider € 3,00 euro per persoon.

Climbing Wall € 2,00 euro per persoon. 

 

De winnende Juf Tabitha met haar klas van basisschool 'De Fontein', (Foto: Attractie- en Vakantiepark Slagharen, december 2018).
De winnende Juf Tabitha met haar klas van basisschool 'De Fontein', (Foto: Attractie- en Vakantiepark Slagharen, december 2018).

Met uitzondering van de campinggasten, hebben de vakantiegasten 1 keer gratis toegang tot de ropecourse op vertoon van een ticket en op vertoon van een lodgingbandje. Het is opmerkelijk dat het Attractie- en Vakantiepark Slagharen campinggasten wederom uitsluit van de toegang tot de Black Hill Ranger Path. Eerder sloten zij ook de campinggasten uit van toegang tot het zwembadcomplex Aqua Mexicana. 

 

Met de heffing van extra toegangsprijzen voor de 'Black Hill Ranger Path' doorbreekt Attractie- en Vakantiepark Slagharen haar (en de in 1972 door Henk Bemboom ingevoerde) formule van de 'all in entreeprijs'.'Met het heffen van een extra toegangsprijs voor de 'Black Hill Ranger Path' denkt Attractie- en Vakantiepark Slagharen 'de drukte en de beschikbare plekken per dag het beste te kunnen managen', zo verklaarde Slagharens woordvoerster Jo-Ann Venema. 'De extra toegangsprijs is niet verwerkt in een hogere entreeprijs, omdat de dag gasten niet gegarandeerd kan worden dat ze ook een rondje in het nieuwe klimparcours kunnen maken. 

 

Capaciteit 'Black Hill Ranger Path'

De capaciteit is beperkt. Op het touwenparcours kunnen 72 mensen tegelijk naar binnen, dat is gemiddeld 24 per etage.' Het attractie- en vakantiepark Slagharen gaat er van uit dat de bezoekers gemiddeld een uur nodig hebben om het parcours af te leggen. Na de opening zal gekeken worden of hierin wijzigingen kunnen plaatshebben. 

 

De spectaculaire Roll Glider heeft een beperkte capaciteit (10 – 15 mensen per uur). Voor gasten van het vakantiepark is deze attractie gratis, en voor abonnementhouders bieden we één gratis deelname.”

 

Artikelenarchief

Black Hill Ranger Path 2018 - Heden