Mine Train

2001 - Heden

'Mine Train'

De 'Mine Train' is een Family Coaster 335, Junior Coaster MK 700J 

ALGEMEEN    
Operationeel : Sinds april 2001 - Heden.
Attractiebouwer : www.vekoma.com
Kosten : € ..,- (Euro) / fl. ..,- (Nederlandse guldens)
Energieverbruik : Ca. onbekend (kWh). 
Maximale snelheid : Ca. 40 kilometer per uur. 
Ritduur : Ca. 80 seconden.
CAPACITEIT    
Aantal personen : 20 personen per trein. 
Aantal treinen : 01 achtbaantrein.
Indeling : 10 wagentje van 02 personen per rij.
OVERIG    
Hoogte(punt) : Ca. 12 (meter). 
Grondoppervlakte : .. vierkante meter (m2). 
Baanlengte : 335 meter. 
Baanbreedte : 335 meter. 
Minimale lichaamslengte   1,20 meter.

(*eventuele fouten/ wijzigingen voorbehouden)

'Keverachtbaan' maakte plaats voor 'Mine Train'

Eind 2000, begin 2001 verdween de zogenaamde 'Keverachtbaan' (1976 - 2000) van het Attractiepark Slagharen. De 'Keverachtbaan' verhuisde naar een Mexicaans pretpark (Selva Màgica) en maakte in Slagharen plaats voor een modernere variant achtbaan...

 

Andere tekeningen dan de werkelijke bouw...

In de oorspronkelijke ontwerptekeningen van de 'Mine Train', zou de achtbaan door een rots decor gaan lopen, min of meer vergelijkbaar met achtbaan 'The Big Thundermountain' in Disneyland Parijs. Niet alleen op de ontwerptekeningen, maar ook in het informatieboekje van Attractiepark Slagharen van 2001 werd de attractie in een dergelijke thematisering gepresenteerd (zie foto hieronder)

 

Aankondiging van de 'Mine Train' informatieboekje 2001 (Bron: Attractie- en Vakantiepark Slagharen).
Aankondiging van de 'Mine Train' informatieboekje 2001 (Bron: Attractie- en Vakantiepark Slagharen).

 

Bij de uitvoering is uiteindelijk alleen een 'kale' achtbaan gebouwd zonder de rotspartijen. Onduidelijk is waardoor men het ontwerp destijds niet heeft doorgevoerd. 

 


Opening van de 'Mine Train'

In slechts enkele maanden tijd werd de nieuwe achtbaan opgebouwd. In april 2001 opende Attractie- en Vakantiepark Slagharen een nieuwe achtbaan: 'Mine Train' genoemd. 

 

Storytelling: 'Big Diamond Mining Co.'

In een persbericht van 06 april 2001, schetste het Attractiepark Slagharen het volgende verhaal achter de komst van de 'Mine Train':

 

,,Big Diamond Mining Co. heeft zich jaren geleden teruggetrokken uit de diamantindustrie. De mijn was onrendabel. Een zakenman kreeg een bijzonder idee om de mijn een tweede leven te geven. De goederentrein vervoert daarom nu geen diamanten maar toeristen. Het traject is gelijk gebleven. Dat betekent dat het geen pleziertocht over een kaarsrechte spoorlijn is. De mijnwerkers moesten vroeger immers om de diamanten heen graven."

 

,,De toeristen genieten van de toch over onregelmatig terrein. En soms zien de inzittende van Mine Train een schittering. Was dat gezichtsbedrog, weerkaatsing van het zonlicht of hebben de mijnwerkers jaren geleden een kostbare schat over het hoofd gezien? Alleen een nieuwe rit door de mijn kan het antwoord geven."

 

Maar... ondanks dat het stationsgebouw van de 'Big Diamond Mining Co.' dan wel een westernachtige uitstraling heeft, ging de achtbaan zelf nooit door een diamantmijn... De achtbaan werd 'kaal' opgeleverd.

 

Aanpassing achtbaantrein 'Mine Train'

In 2014 stootte een bezoekertje haar hoofd in de locomotief (het voorste karretje van de achtbaantrein) en raakte lichtgewond. In het vervolg op dit incident werd het karretje tijdelijk gesloten. Attractie- en Vakantiepark Slagharen besloot met de fabrikant, een veiligheidsfunctionaris en hun technici onderzoek te doen naar een eventuele aanpassingen van de lengte eis dan wel aanpassing van de beugels. Nu draait de 'Mine Train' veilig haar rondes op het Attractiepark Slagharen. 

 

Artikelenarchief

Mine Train

2001 - Heden