Slagharen eert oprichter met 'Henk Bemboomplein'

Onthulling 19 februari 2022 - Heden

Slagharen eert met ‘Henk Bemboomplein’ oprichter van attractiepark waaraan dorp zo veel te danken heeft

Geschreven door Ingrid Stijkel, gepubliceerd op 09 december 2021 in Dagblad De Stentor

 

Lokale ‘helden’ worden in Slagharen al geëerd met een plein of straat, maar naar Henk Bemboom, die het dorp sinds de jaren 60 voorspoed bezorgde door zijn landelijk bekende ‘Ponypark Slagharen’, was nog geen weg naar vernoemd. Ter ere van zijn 100ste verjaardag komt daar nu snel verandering in. 

 

 

Francis de Vent, bestuurslid van Plaatselijk Belang Slagharen, maakte zich hard voor de komst van een 'Henk Bemboomplein' in het dorp. Geen persoonlijke actie, hoor, zegt hij. ,,Er waren bewoners die ons erop attendeerden dat Henk Bemboom dit jaar 100 jaar zou zijn geworden. Zij kwamen met het idee een straat naar hem te vernoemen.’’ 

 

Plaatselijk Belang Slagharen maakte er direct werk van. Want Henk Bemboom, die in 2014 overleed, is een ondernemer geweest die heel veel voor het dorp heeft betekend. Zijn Ponypark Slagharen is een goede werkvoorziening, tot op de dag van vandaag, legt De Vent uit. ,,Ook de horeca in het dorp profiteert ervan. Het trekt altijd wel wat mensen naar ons dorp toe.’’

 

Het pleintje waaraan de naam Bemboom nu definitief verbonden wordt, ligt op de hoek Beatrixlaan/ Herenstraat. De gemeente is daarmee onlangs akkoord gegaan. Op deze plek in het hart van het dorp Slagharen stond volgens ingewijden 100 jaar geleden de wieg van Henk Bemboom.

 

Sinds eind jaren '80 van de vorige eeuw staat er al een bronzen beeldje van een pony met een meisje erop. Toen werd het aangeboden in het kader van het 25-jarige bestaan van het ponypark, ook door de plaatselijke bevolking en met dezelfde reden: om hem te danken voor de voorspoed van het dorp.

 

Emotionele waarde

Slagharen eert al meer lokale helden met een straatnaam of plein. Zoals het Anton Geerdesplein, vernoemd naar landbouwer-vervener Anton Geerdes, die eind 19de eeuw Huize De Eik in Slagharen liet bouwen en de Vergouwlaan, vernoemd naar pastoor Vergouw.

 

Eigenlijk was het wel gek dat er nog steeds geen Bemboomplein of straat was, zegt De Vent. Een straatnaambord exact voor het huidige attractiepark is nooit onderzocht. ,,Daar ligt al de Zwarte Dijk’’, stelt het bestuurslid van Plaatselijk Belang. ,,Je kunt niet zomaar een straatnaam wijzigen. Bemboom heeft het opgericht, maar het is nu in andere handen gekomen. De emotionele waarde zit ook meer in het dorp.’’

 

De familie Bemboom is in haar element over de benoeming. Ze ziet het als een mooi eerbetoon. De Vent heeft nog contact met ze over de naamsvermelding en de exacte ondertitel op het nieuwe straatnaambord. Dat bord wordt op zijn vroegst begin volgend jaar in het bijzijn van de familie geplaatst. 

 

 

Straatnamencommissie

Het verzoek van Plaatselijk Belang Slagharen is door de werkgroep Straatnaamgeving van Hardenberg goedgekeurd. De groep bestaat uit inwoners die veel weten over de historie van deze gemeente en enkele ambtenaren.

Ze toetsen een verzoek voor naamgeving van een straat of een plein aan een hele trits aan regels. Straatnamen mogen bijvoorbeeld niet genoemd worden naar nog in leven zijnde personen, met uitzondering van leden van het Koninklijk Huis. Er wordt meegenomen of iemand van onbesproken gedrag is en straatnamen die associëren aan ‘te alledaagse, banale of onwelvoeglijke zaken/begrippen en woorden’ redden het zeker niet.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg heeft het positieve advies van de werkgroep overgenomen.