(Shetland) Pony's

1963 - 2017

'Beste mensen', zo riep Henk Bemboom ons toe, 'een pony is een kwajongen, die je net als een gewone kwajongen moet aanpakken. Het beest lacht in zijn hoefje, als het hem lukt vader, moeder en de kinderen bang te maken. Hij is er op uit om lekker rustig de hele dag gras te eten en verder de boel de boel te laten. Voorkom dat. Probeer de baas over de pony te zijn. Wees niet streng maar rechtvaardig. Dan lukt het best. Maar voor alles: toon uw gezag en draag dat over over op uw kinderen die er mee rijden moeten!'

(Henk Bemboom bij instructies voor het ponyrijden).' 

 

Pony leidend voor naamgeving...

Henk Bemboom's liefde voor de pony, leidde er toe dat het dier leidend werd voor de naamgeving van Henk Bemboom's vakantiecentrum, dat in 1963 startte als het 'Shetland Pony Vakantiecentrum Slagharen'. Toen er in de beginjaren van het 'Shetland Pony Park Slagharen' nog geen dagbezoek kwam, werden de 50 pony's en en ponywagens enkel verhuurd bij de vakantiehuisjes. Met de ponywagentjes werden toerritten door de omgeving van Slagharen en Lutten gemaakt. 

 

Toen het aantal vakantiehuisjes in enkele jaren uitgroeide naar 400 vakantiehuisjes, werden de ponywagens uit veiligheidsoverwegingen afgeschaft. 

 

Verhuur van Pony's aan dagbezoek

Behalve dat het aantal vakantiehuisjes in het toenmalige Shetland Pony Park was uitgegroeid naar zo'n 400, bezochten in de jaren '70 ook elk jaar meer mensen het Shetland Pony Park als dagbezoeker.

 

Nadat Henk Bemboom's oudste zoon Willem Bembom 2 jaar in Duitsland ervaring had opgedaan als assistent  paarden dresseur, ging hij voor zijn vader, Henk Bemboom werken en nam hij het initiatief om ook de pony's per uur te gaan verhuren aan de dagbezoekers van het 'Shetland Pony Park Slagharen'. De dagbezoekers konden vanaf dat moment voor een uur een pony huren en over het park lopen. Met dit initiatief groeide het aantal pony's op het park in korte tijd uit naar meer dan 900. Om dat mogelijk te maken, was een hele organisatie nodig...

 

Samen met Cowboy Hein (Nijkamp) en met de assistentie van zijn broers Gijsbert en Stefan Bembom, werkte Willem Bembom een systeem uit om dat mogelijk te maken: de gasten haalden bij de kassa een pony op, en konden van daaruit circa een uur durend parcours belopen. Door dit systeem werd het mogelijk om 500 pony's per uur te gaan verhuren aan de dagbezoekers. Het aantal pony's op 'Shetland Ponypark Slagharen' groeide daarmee uit tot meer dan 900. 

 

'Shetland Ponypark' werd 'Ponypark Slagharen'

In de overgang van 1979 naar 1980 onderging het 'Shetland Ponypark Slagharen' een naamsverandering. Vanaf 1980 ging Henk Bemboom's park verder als 'Ponypark Slagharen'. In de loop der jaren achtte Henk Bemboom de naam niet meer lading dekkend: Zo waren er niet alleen maar meer Shetland Pony's op het park, maar ook andere rassen en in verschillende soorten en maten... Daarnaast was het vermaakaanbod niet gebleven bij pony rijden, maar was er een groot aanbod gekomen van andere activiteiten en attracties... De naam 'Ponypark Slagharen' werd in 1997 getransformeerd naar 'Attractiepark Slagharen'. Ook volgde in dit jaar een ander logo voor het bedrijf.

 

 

"Enkele jaren geleden moesten we deze attractie opheffen, omdat er teveel belangstelling voor was. In de topjaren hadden we 800 pony's, maar dat aantal hebben we nu terug gebracht tot enkele honderden," vertelt Henk Bemboom (dan 66 jaar), directeur van het park (1987). 

 

Geen pony's meer op het park

Toen het 'Ponypark Slagharen' door de toename van het aantal attracties, enorme aantallen dagbezoekers trokken, werd besloten om de exploitatie van de pony's helemaal te stoppen: Van circa 1981, liepen er geen pony's meer op het park. Met meer dan 900 pony's en duizenden bezoekers per dag, ontstonden er chaotische taferelen, doordat niet voor elke vakantiegast en dagbezoeker een pony verkrijgbaar was...

 

Grote ponyverkoop

In de jaren '80 organiseerde Henk Bemboom  jaarlijks in juli een grote ponyverkoop in het Ponypark Slagharen. Hier werden de pony's en veulens verkocht aan belangstellenden. Deze ponyverkopen werden aangekondigd via berichten in de krant.

 

 

"De pony's komen terug, omdat het hele gezin daar plezier van heeft. Een van de kinderen zit op het dier, vader vertelt hoe het allemaal moet, moeder fotografeert en de andere kinderen lopen er jankend achteraan. Vaak nam men na de vakantie met tranen in de ogen afscheid van de "eigen" pony."

 (Henk Bemboom, 30 mei 1987) 

 

Pony's terug in Collendoorn 

Indertijd bezat Henk Bemboom ook zo'n 200 vakantiehuisjes op het nabij gelegen 'Recreatiepark Collendoorn' (circa 5 kilometer van Slagharen gelegen). 

 

Eind jaren '80 werd de verhuur van de vakantiehuisjes moeilijker en begon steeds verder terug te lopen... 

 

Indertijd pendelde Willem Bemboom - Henk Bemboom's oudste zoon - met een vliegtuig of met zijn eigen helikopter heen en weer tussen 'OK Corral' (Een park gelegen in Zuid-Frankrijk en aangekocht eind 1979) en 'Dreamland Margate' (Een park gelegen in Zuid-Engeland en aangekocht in 1983). Toen vader Bemboom de teruglopende verhuur ter sprake bracht, stelde Willem Bembom zijn vader voor, om terug naar Nederland te komen en samen met Hein Nijkamp  (bekend als Cowboy Hein) en zijn jongste broer Stefan Bembom weer het 'oude en vertrouwde concept' op te zetten en weer pony's te gaan verhuren bij de vakantiehuisjes en dagbezoekers. Henk Bemboom stemde in en gaf de jongens de gelegenheid om het idee uit te voeren. Henk Bembooms formule - van de verhuur van een vakantiehuisje met een pony - was immers tot dan toe altijd nog succesvol gebleken. 

 

In aanloop naar het 25-jarig jubileum in 1988 kregen met dit initiatief, de mensen weer de mogelijkheid om bij de huur van een vakantiehuisje over een pony te beschikken, nu niet op het Ponypark Slagharen zelf, maar op het 5 kilometer verder gelegen Vakantiepark Collendoorn. Het bleek een goede impuls te zijn. 

 

Dit initiatief leidde uiteindelijk tot een verandering van het 'Recreatiepark Collendoorn' met het concept van de pony verhuur, zoals we dat heden ten dage kennen onder de naam 'PonyparkCity Collendoorn'. 

 

Tony de pony

Tony, de pony waarmee het allemaal begon… Het was rond 1953 toen Tony de Pony door Henk Bemboom en zijn vrouw werd aangekocht en in de familie kwam. Henk Bemboom schreef:

 

‘Al vele jaren voordat het Ponypark bestond trokken pony’s altijd al mijn aandacht. Wanneer ik met de auto op reis was en ik zag ergens pony’s lopen, die in die tijd nog schaars waren, dan stopte ik altijd even langs de weg, om er naar te kijken.

 

In die tijd was ik nog een jonge vader. Na lang wikken en wegen kochten mijn vrouw en ik voor onze kinderen een pony. Dat was geweldig voor de kinderen zo’n pony, maar eerlijk gezegd voor mij net zo!

 

Zondags gingen we met het hele gezin met een karretje met Tony ervoor in de omgeving van Slagharen ritjes maken.

Daarbij zag ik het enthousiasme bij de vele mensen die wij onderweg tegenkwamen. Dat bracht mij op het idee om bij de winkelacties, waarmee ik toen bezig was, als extra, pony’s met wagentjes toe te voegen. Ook Tony ging mee op tournee met de Shetland Show en heeft zodoende in vele steden, zoals Amsterdam en Den Haag, vele kilometers rondgedraafd.

 

Toen daarna  het Ponypark begon, was Tony de eerste pony waarmee de allereerste gasten van de zomerhuisjes zich gingen vermaken. Mede door het goede gedrag van Tony genoten vele mensen van een fijne vakantie in Slagharen, waardoor het Ponypark steeds meer bekendheid kreeg.

 

‘Toen Tony bij ons in de familie kwam, was Tony toen ongeveer twee jaar oud. In al die jaren heeft Tony voor ongeveer 20 nakomelingen gezorgd, waaronder een muilezel. Tony was namelijk ’s winters een keer logeren in de buurt van Soestdijk en ontmoette toen een lieve ezel, die eigendom was van prinses Irene. Een jaar later had het Ponypark er een koninklijke ezel bij.

 

Tony is altijd een bijzondere pony geweest. Wanneer de pony’s bijvoorbeeld van weiland tot weiland gedreven moesten worden, dan nam Tony altijd uit zichzelf de koppositie in. Tony liep dan voorop als de leider van de vele honderden pony’s.

 

Op het moment geniet Tony van een welverdiend pensioen. Tony woont bij mij thuis in een speciaal voor haar gebouwde stal. Elke dag maak ik een soort pap voor haar klaar, omdat haar gebit helemaal versleten is. Ze doet het op het moment bijzonder goed en hinnikt altijd wanneer in de stal kom. Ik hoop dan ook van harte dat ik nog vele jaren voor Tony pap kan maken, want Tony speelt een bijzondere rol in mijn leven en is de pony waarmee het allemaal begonnen is!’

  

Henk Bemboom, 1988

 


Pony's keerden ook terug in Slagharen

Sedert 1981 werden op het attractiepark geen pony's meer verhuurd. Op veler verzoek van het Slagharenpubliek, besloot toenmalig directrice Angelique Klar in 2014 om de pony's terug te laten keren op het Attractie- en Vakantiepark Slagharen: in 'The Indian Pony Ride' konden dagbezoekers vanaf dat moment weer een ritje op een pony maken en werd bij de verhuur van een vakantiehuisje 'Buffalo Ranche House' weer een pony aangeboden en werden ponyactiviteiten georganiseerd. Het park was toen al niet meer in eigendom van de familie Bembom. 

 

Pony's voor het allerlaatste seizoen in Slagharen

Een vakantiehuisje met een pony ter beschikking, Henk Bemboom's formule waarmee hij economische en sociale ontwikkeling naar Slagharen en omgeving wist te halen...
Een vakantiehuisje met een pony ter beschikking, Henk Bemboom's formule waarmee hij economische en sociale ontwikkeling naar Slagharen en omgeving wist te halen...

In 2017 besloot de directie van het 'Attractie- en Vakantiepark Slagharen' definitief te stoppen met de verhuur van pony's. Nog tot 29 oktober 2017, waren de pony's bij een vakantiehuisje (het type 'Bufallo Ranche House') te huren. Vanaf dat moment zou het Attractie- en Vakantiepark Slagharen definitief afscheid nemen van het concept 'Vakantiehuisje met pony': een in 1963 door Henk Bemboom bedacht concept dat het dorp Slagharen wereldwijd op de kaart heeft gezet en waarmee geschiedenis werd geschreven...


Laatste 'Slagharen' pony's naar PonyparkCity Collendoorn

Op 22 september 2017 werd bekend gemaakt dat de circa 63 pony's - die tot 29 oktober 2017 nog bij het type 'Buffalo Ranche House' verhuurd werden - een nieuw heen komen zouden vinden bij 'PonyparkCity Collendoorn', het vijf kilometer gelegen vakantiepark dat in eigendom is van Henk Bemboom's zoon, Gerard Bembom.  

 

 

Op zondag 29 oktober werden de pony's van het 'Attractie- en Vakantiepark Slagharen' door middel van een ceremonie overgedragen aan 'PonyparkCity Collendoorn'.

 

Artikelenarchief

(Shetland) Pony's