Tonny Leerink

16 oktober 1933 - 29 maart 2022

'Henk Bemboom waardeerde alle mensen die voor hem werkten...'

 

 

Circus in het Ponypark

Vanaf 1982 werd Tonny Leerink door Henk Bemboom gevraagd om de toenmalige circusshowprogramma's in het toenmalige Ponypark Slagharen te presenteren en daarin op te treden als spreekstalmeester.

 

Door zijn presentatiewerkzaamheden als spreekstalmeester in het Ponypark Slagharen, werd Tonny Leerink ook voor presentatiewerkzaamheden tijdens andere gelegenheden gevraagd... 

 

Tonny Leerink werd steeds bekender, onder andere in de circus- en kermiswereld. 

 

Bingo

Toen het Ponypark Slagharen in 1984 begon met de bingoreizen van en naar Ponypark Slagharen, kreeg Tonny Leerink ook een rol als bingopresentator van het toenmalige 'Bingofeest'...

 

Een bingokaart van het 'Bingofeest met Tonny Leerink', jaren '80.
Een bingokaart van het 'Bingofeest met Tonny Leerink', jaren '80.

 

Talentenjachten

Ook het presenteren van zogenaamde talentenjachten, draaide Tonny Leerink zijn handen niet voor om... 

 

Ook in de jaren die volgden, bleef hij actief als presentator van avondprogramma's, gastheer voor de vele muziekverenigingen, als spreekstalmeester. Ook buiten het toenmalige 'Ponypark Slagharen' bleef hij actief en werd hij een bekend gezicht in de circuswereld, waar hij een grote passie voor heeft. 

 

Prominenten uit de hele theaterwereld waren er bij, toen Tonny Leerink in 1987 onderscheiden werd door de redactie van een circusnieuwsbrief wegens zijn verdiensten als spreekstalmeester. 

Over Tonny Leerink

'Deventer, Deventer, mooi stukje stad...' Een passage uit het lied dat hij schreef over zijn geboorteplaats Deventer: Tonny Leerink werd op 16 oktober in 1933 geboren in de Overijsselse plaats Deventer. 

 

In later jaren werd Tonny Leerink conferencier en raakte hij bekend in Deventer en omgeving. 

 

Tonny Leerink en Slagharen... 

Sinds eind jaren '50 deed Tonny Leerink presentatiewerkzaamheden voor Henk Bemboom, die indertijd een presentator zocht voor zijn rondreizende evenement 'De Shetland-Show' (1957-1960), waar winkeliers hun waren aan het publiek konden presenteren.. Zo werkten en reisden zij samen door Nederland met de Shetland Show

 

Tonny Leerink en Henk Bemboom
Tonny Leerink en Henk Bemboom

Sinds die periode presenteerde Tonny Leerink vele bingo's en bingoweekenden, vaak geassisteerd door onder andere Leny Bemboom, één van Henk Bemboom's zusters... Met zijn karakteristieke stem noemde hij heel wat getallen op. En had je bingo en kwam je op het podium? Dan vroeg hij altijd even waar je vandaan kwam en had hij de gave om van elk dorp of elke stad wel iets kenmerkend te benoemen.

 

Gastheer voor muziekverenigingen

Maar niet alleen als circusspreekstalmeester en bingopresentator was hij actief... Hij trad ook op als gastheer voor muziekkorpsen die uit heel Nederland Slagharen aan deden om in het toenmalige 'Ponypark Slagharen' op te treden als onderdeel van de vele muziekconcoursen die op het park plaatshadden. 

 

1985 Op de foto zijn te zien: Annie Kleinheerenbrink, Freddy Breck, Jose Hoeben,Tonny Leerink en Hein Nijkamp (bekend als Cowboy Hein en gastheer van het huidige PonyparkCity)
1985 Op de foto zijn te zien: Annie Kleinheerenbrink, Freddy Breck, Jose Hoeben,Tonny Leerink en Hein Nijkamp (bekend als Cowboy Hein en gastheer van het huidige PonyparkCity)

 

Meer dan 40 jaren was actief in Slagharen. Voor het laatst presenteerde hij in 2008 het circusprogramma met clownstrio 'The Shepperds. Hoewel hij dat nog met veel verve en passie deed, moest hij deze activiteiten stoppen en verdween dit vertrouwde gezicht van het park...   

 

 

Clown d'Honneur Monte Carlo 2015

In 2015 werd Tonny Leerink uitgenodigd in Monaco. Hij mocht aanwezig zijn bij het '39e Circusfestival van Monte Carlo' in Monaco. Daar ontving hij de 'Clown 'd Honneur 2015' voor meer dan 50 jaar trouwe dienst als spreekstalmeester in de circuswereld en presentator, waarvan hij een groot deel van zijn leven inzette voor Henk Bemboom/ de familie Bemboom.

 

Nog altijd actief...

Ondanks zijn hoge leeftijd, was Tonny Leerink, nog altijd actief als presentator voor bepaalde evenementen in en rond de stad Deventer die hij een warm hard toedroeg. Ook was hij nog volop betrokken in het carnavalsleven als Groot-Vorst en was hij nog regelmatig bij een circusvoorstelling te vinden...  

 

Op 29 maart 2022 overleed Tonny Leerink op 88-jarige leeftijd. 

Ter nagedachtenis aan Tonny Leerink en zijn relatie met Slagharen en de familie Bemboom een compilatie van verschillende fragmenten uit verschillende interviews met Tonny Leerink: 

 

In oktober 2020 verscheen een prachtige documentaire van Deventer RTV over het leven van Tonny Leerink: 


Met dank aan de inzender. Vind jij van jezelf of van iemand anders dat je ontbreekt in deze rubriek, lever dan jouw of diens verhaal met foto's en/ of video's aan en wie weet plaatsen wij deze in 'Slagharen's Hall of fame'. Aanleveren kan via e-mail: slagharenverzamelaar@hotmail.com

 

Artikelenarchief

Tonny Leerink


 

Overige links over Tonny Leerink: