'Ponypark Slagharen,                             for the best Wild West'

Wild West Shows 1990 t/m 1999

'Dames en Heren, jongens en meisjes, right from the heart of Texas, the one and singing cowboy: William W.' Zo luidde één van die kenmerkende aankondigen van de Wild West Shows, natuurlijk afhankelijk van wie er op die dagen optrad... 

 

Vanaf het Hemelvaartweekend 1990 vertoonde het toenmalige Ponypark Slagharen de Wild West Shows. Het was niet de eerste keer in de geschiedenis van het Ponypark Slagharen, want ook in de jaren '70 werden al Wild West Shows opgevoerd voor het publiek. 

 

Ponypark Slagharen investeerde in de jaren '90 ruim f 1.500.000 gulden in deze toen unieke attractie. Met dit geld werd een westerndecor gebouwd, waarmee bezoekers zich in een stad in het Wilde Westen waanden, 'OK Corral City'. Dit gebeurde in de grote koepelhal, waar tot dan toe het 'Circustheater' was ondergebracht. Deze locatie werd omgedoopt naar 'Westerntheater' met op de punt van de koepel een ronddraaiend steigerend paard met cowboy. Verder werden mooie paarden aangekocht.

 

Het begin van de 'Wild West Shows in de jaren '90

Wie de koepelhal in kwam, kon linksaf naar de arena met de tribunes. Ging de bezoeker rechtsaf, dan trof men in de beginjaren onder de tribunes de paardenboxen. Tevens stonden er huifkarren opgesteld met daarop de showtijden. Ook was er een westernshop waar men verschillende souvenirs/ kinderspeelgoed kon aanschaffen. Daar werden ook de befaamde Slagharen indianentooitjes met veer verkocht. 

 

Aan de komst van de Wild West Shows in Slagharen, gingen de nodige voorbereidingen vooraf: De regie van de shows werd destijds gevoerd door Mare Grégoire, een neef van de bekende acteur Guus Hermus. Voor het Ponypark Slagharen verbleef hij een halfjaar in de Verenigde Staten, waar hij onder andere de de speelstijl, de decorbouw en de kledinguitrusting, bestudeerde. Naast de beroemde Universal Studio in Los Angeles, bezocht hij ook de vermaarde rodeo van Alburquerque in New Mexico. Zijn conclusie was dat de conditie van de cowboy vergelijkbaar was met de conditie van een topsporter. Hij stelde hoge eisen aan de acteurs. 

 

Vanaf Hemelvaart 1990 werden in een grote koepelhal op het park 3x per dag voorstelling opgevoerd om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. 

 

De eerste acteurs van de Wild West Shows waarmee het Ponypark Slagharen in 1990 begon...
De eerste acteurs van de Wild West Shows waarmee het Ponypark Slagharen in 1990 begon...

Decor van de Wild West Shows

De verhalen van de Wild West Shows speelden zich af in het decor van het Westernstadje 'OK Corral'. In het decor waren diverse special effects verwerkt als rookmachines, een brandende gevangenis, en niet zelden werden raampjes in geslagen of vonden explosies plaats. In het begin van de shows, was er slechts een ingang, later kwam er een tweede bij zodat met de paarden door gegaloppeerd en met de koetsen doorgereden kon worden. 

 

Ook was er in later jaren een galg in het midden van de arena, met daaronder een grote kist, die zonder twijfel verbonden moest zijn met een gang of tunnel achter het decor. Hoe het er achter de schermen van de Wild West Shows heeft uitgezien is - ondanks vele vragen - voor het grootste deel van de bezoekers altijd een goed bewaard geheim gebleven in de loop der jaren. 

Stemacteurs

Begin jaren '90 werd het verhaal live verteld door stemacteurs Patt Garret (Patrick de Vogel), Bill Clinn (Ronald Bouwmeester) en in later jaren door (Jan Willem van Lingen). Eind jaren '90 werden de stemmen opgenomen op een geluidsband. Hierdoor was er tijdens de voorstellingen geen ruimte meer voor improvisatie, mocht er wat misgaan, wat tijdens de eerste Wild West Shows wel kon.

 

Bezoekers werden getrakteerd op live Country Music

 

Het waren William W. (Willem Wiegman, zondag t/m donderdag), Ruben Jack/ Jack Walsh (Jannes van der Wijk, vrijdag en zaterdag) en in later jaren Bobby Soe (Bouke Soer, zondag), die 10 minuten voor aanvang van de Wild West Show's het publiek in countrystemming brachten in afwachting naar de spannende Wild West avonturen. 

 

 

Wild West Shows met verschillende verhalen...

 

Het 'Ponypark Slagharen' vertoonde door de jaren heen verschillende Wild West Shows. Vrijwel elk jaar werd één verhaal vervangen door een nieuw avontuur. Het 'Ponypark Slagharen' presenteerde onder andere:

 

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Jack Freewater' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Sitting Bull' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Old Mc Kenzie' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Sitting Bull' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'The Johnson Brothers' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Bob Lewinsky' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Sitting Bull' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Smokey Robinson' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Mandelito' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Padre Pedro' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Sherrif Butterfield' (Jaren '90)

Ponypark Slagharen

Wild West Show

'Jack Jackson' (Jaren '90)


De precieze jaartallen waarin welke show werd opgevoerd is niet geheel bekend. Niet bekend is evenzo hoeveel verschillende verhalen/ Wild West Shows er in de afgelopen jaren zijn opgevoerd. In ieder geval staat vast dat ze duizenden bezoekers per jaar hebben getrokken. 

 

Een seizoen van de acteurs van de Wild West Shows in de jarenn '90.
Een seizoen van de acteurs van de Wild West Shows in de jarenn '90.

Westernparade

Na en tussen de verschillende Wild West Shows door, trok een grote stoet van paarden met indianen, cowboys, bandieten en grote koetsen vanaf het Westerntheater door de winkelstraat naar de fonteinen weer terug: de Westernparade.

 

Niet zelfde wisten de acteurs met hun paarden het bezoekende publiek de stuipen op het lijf te jagen, zeker als 'Billy The Kid' weer eens uit zijn boevenwagen was ontsnapt, of de markante oude handelaar 'Old Pike'... 

 

Komst van de 'Crazy Horse Saloon' en 'Totem Westernshop'

Omstreeks 1994 werd de 'Wild Westbeleving' uitgebreid door de bouw van de horeca gelegenheid 'Crazy Horse Saloon', waarin de acteurs regelmatig te vinden waren, en later ook Country Line Dance gezelschappen te gast waren om Line Dance demonstraties voor het publiek te verzorgen. Ook kwam er saloon danseressen en vonden er steeds meer country activiteiten plaats, zoals muziekoptreden en dans. 

 

In dezelfde periode werd daartegenover de 'Totem Westernshop' gebouwd wat een vervanger werd voor het winkeltje dat tot dan toe in de koepelhal was gehuisvest. Dit werd afgebroken. 

 

Stoomtrein in de Wild West Show

In 1997 kwam een stoomtrein (in werkelijkheid was het een diesellocomotief) naar Slagharen om de Wild West Shows spectaculairder te maken dan zij al was. 

 

Per voorstelling moest de rails worden neergelegd of worden weggehaald en dat in een kort tijdsbestek. In een enkel geval gebeurde het weleens dat de locomotief bij het binnen rijden op het korte traject te laat in de remmen ging... 

 

In 1999 presenteerde 'Ponypark Slagharen' de nieuwe Wild West Show 'Billy The Kid'. Het zou één van de laatste Wild West Show's worden in deze opzet. 

 


Einde van de Wild West Shows in deze opzet

Rond 1999 besloot Ponypark Slagharen het opvoeren van de Wild West Shows te beëindigen, tot grote teleurstelling van het publiek destijds... Het besluit kwam het park op veel kritiek en gemis van het publiek te staan. Het park verloor met het besluit een unieke en zich van andere parken onderscheidende show.

 

 

 

De stoomtrein werd overgebracht naar OK Corral in Frankrijk, waar de trein heden nog altijd onderdeel uitmaakt van de Wild West Shows aldaar in het park van Matthijs Bemboom (zoon van de grondlegger Henk Bemboom). 

 

Het 'Westerntheater' maakte plaats voor de 'Wild West Adventure'

De koepelhal werd vanaf 2000 gebruikt voor de vestiging van de attractie 'Wild West Adventure', en waterbaan met ronde bootjes. Het decor van de Wild West Shows, werd niet vernietigd, maar later herplaatst naar een van de hallen, waar men als opvolger het 'Western Village Stunttheater' inrichtte... 

 

Artikelenarchief

Wild West Shows