Familie Paashuis

1979 - 2019, 40 jaar nougat, suikerwerken en oliebollen... 

'Als jullie het goed doen, blijf je èn anders stop je er mee.' (Henk Bemboom, 1979)

 

‘Van hun laatste zakgeld kopen Let en Lonneke kaneelstokken en nougat voor thuis. Voor het laatst zweven ze in de Apollo’s en kopen ze een suikerspin… Vermoeide kinderen worden zoet gehouden met een ijsco of zuurstok, want heus, die doen op zo’n ogenblik wonderen.’ Een prima sfeerbeschrijving van de snoeperijen in het toenmalige Ponypark Slagharen in de jaren ’80 uit het boek ‘Lonneke en Let in een Wereld vol pret’.

 

Herken jij die zoete geuren van banaan, aardbeien en appels, gehuld in chocolade… Zuurstokken, nougatblokken, suikerspinnen, popcorn? Of na de ‘MIracle of Lightsparade’ nog gauw lekker even een warme oliebol?! Nu nog verkrijgbaar bij ‘The Dutch Bakery’. Misschien is dat strakjes voor het laatst... Want, als straks ‘Winter Slagharen’ sluit op zondag 06 januari 2019, treed ook een nieuwe fase in voor het Attractie- en Vakantiepark Slagharen: Het doek valt dan voor de laatste pachters op het Attractie- en Vakantiepark Slagharen.

 


De meesten van hen hebben tientallen jaren op het park gewerkt. Tot nu toe werden niet alle winkels geëxploiteerd door het Attractie- en Vakantiepark Slagharen zelf, maar door pachters die pacht betalen aan het park. Enkele jaren hiervoor verdwenen al de pachters uit het Chinees restaurant (tegenwoordig Wok-Inn), ‘The Music Hall’, ‘The Sitting Bull Saloon’, ‘Big Jake’s Dinner House’, ‘Boston Grill’ en werden deze horecapunten vanaf dat moment geëxploiteerd door het Attractie- en Vakantiepark Slagharen zelf.  Vanaf 2019 zullen ook de laatste pachters het veld moeten ruimen, het gaat om: ‘El Mercado Del Pueblo’, de poffertjeskraam, ‘William Everett Hardware Store’, ‘Totem Westernshop’, ‘Crazy Horse Saloon’ en ‘The Dutch Bakery’. En deze laatste, lichten we er uit… 'The Dutch Bakery'. 

 

'The Dutch Bakery' sinds de opening van de 'Mainstreet in 2002' tot aan 2019.
'The Dutch Bakery' sinds de opening van de 'Mainstreet in 2002' tot aan 2019.

Niet bekend van de nationale oliebollentest, maar van het Attractiepark Slagharen… En zijn favoriete snoepgoed? Juist, ‘Mekka’ en ‘Nougat’! De drijvende kracht achter de zoete geuren van suikerspin, popcorn, snoepgoed en oliebollen is het echtpaar Paashuis uit het Noord-Brabantse Vught… Net als het 55 jaar bestaande Attractie- en Vakantiepark Slagharen, hadden ook zij dit jaar een jubileum te vieren: hun 40-Jarig huwelijksjubileum. En dat bleek zo ongeveer ook het begin van hun carrière op het toenmalige Shetland Pony Park Slagharen te zijn…

 

We vroegen hen hoe het begon: ‘Stammend uit een kermisgeslacht, was het een vanzelfsprekendheid dat wij - na ons huwelijk in 1978 - met de kermis zouden gaan rondtrekken, ‘reizen’ noemden we dat ook wel. Na in het seizoen ’78 met een redelijk resultaat te hebben ‘gereisd’, hadden we in de maanden juli en augustus (de periode van de grote schoolvakantie) slechts 2 kermissen Rosmalen en Eindhoven staan. We besloten iets te verzinnen…

 

Doordat mijn ouders met mijn 2 jongere broers weleens naar Ponypark Slagharen waren geweest, wisten wij dat dit een soort van ‘permanente kermis’ was...’

 

De snoepkraam waar de familie Paashuis in 1979 op het toenmalige Shetland Pony Park Slagharen mee begon...
De snoepkraam waar de familie Paashuis in 1979 op het toenmalige Shetland Pony Park Slagharen mee begon...

Henk Bemboom met zijn echtgenote en de heer Paashuis (1983).
Henk Bemboom met zijn echtgenote en de heer Paashuis (1983).

In januari 1979 besloot het echtpaar Paashuis om een brief te schrijven aan Shetland Pony Park oprichter Henk Bemboom. Ze vroegen meneer Bemboom of zij in de schoolvakantie zes weken hun zaak (snoepgoed) op het Ponypark mochten exploiteren…

 

‘Na 2 weken kwam er antwoord van Henk Bemboom, dat voor 6 weken geen interesse was, maar dat als ik zin had om het hele seizoen te komen staan, ik kon komen praten.’, zo vervolgt Paashuis. ‘Na enkele weken volgde een persoonlijk gesprek met Henk Bemboom - wat je tegenwoordig een ‘contractbespreking’ zou noemen - maar toen slechts 15 minuten duurde… Er werd met meneer Bemboom een pachtbedrag afgesproken èn enkele voorwaarden, zoals dat we elke dag geopend zouden zijn en dat we altijd zelf aanwezig zouden zijn. Een contract was toen niet nodig, meneer Bemboom’s memorabele woorden waren: ‘Als jullie het goed doen blijf je en anders stop je ermee.’ 

 


In de loop der jaren breidde de verkoopactiviteiten van het echtpaar Paashuis op het toenmalige Ponypark zich uit naar vier verkoopkooppunten met snoep (in 1985), touwtje trekken (in 1988). Vanwege een faillissement van een collega, startten zij in 1988 met het bakken en de verkoop van oliebollen.  Eveneens vanwege een faillissement van een collega, startten zij in 1990 met het maken en verkopen van popcorn en suikerspin.

 

 

 

Eerst gebeurde de verkoop nog vanuit (kermis)wagens, en pas later vanuit vaste onderkomens. Toen in 1988 winkels werden gebouwd in de winkelstraat, heeft pachter Paashuis indertijd alles zelf moeten verbouwen. Hoewel de materialen geleverd werden, werd de winkel leeg opgeleverd. De winkel werd leeg opgeleverd, en hoewel de materialen werden geleverd, moesten ze zelf de winkel inrichten.

 

Bij de transformatie van de toenmalige uit 1988 daterende winkelstraat naar ‘Main Street’ in 2002, werd de huidige uitstraling van ‘The Dutch Bakery’ neergezet en werd de winkel wel voor hen ingericht. In 2007 werd Hans Paashuis door het CNV genomineerd als ‘Beste Vakantiewerkgever’ van het jaar. Ook de kinderen van het echtpaar werkte hard mee in de zaak van hun ouders.

 

 

Teleurstelling is er na zoveel jaren van betrokkenheid ook: ‘We hebben daar al die jaren met veel plezier en 100% inzet gestaan, totdat het park overgenomen werd door meneer Bemboom’s zoon en dochter, Bouwe en Henrique. De eerste jaren nog te naïef, maar later bleek dat er toen alleen nog maar tegenwerking was om te proberen ons van het park te verwijderen. In 2012 is het park overgenomen door een Spaans concern en die zijn doorgegaan met ons en onze collega’s te verwijderen. Vanaf die tijd is door middel van advocaten en rechtszaken getracht om het beste ervan te maken, maar het mocht niet zo zijn. Met als resultaat dat per 6 januari 2019 na 40 jaar park het doek valt voor mijn onderneming in Slagharen.’

 

 

Wat gaan zij na dit werkzame leven doen? Het liefst hadden ze nog wel zo’n 15 jaar willen doorgaan met hun werk… Wij wensen de familie Paashuis veel geluk en succes met alles wat de toekomst hen brengt en danken hen voor zoveel jaren oliebollen, zoet en suikerwaren die hele generaties zoet hebben gehouden, van groot tot klein… Ook alle andere standhouders die zoveel jaren actief zijn geweest op het Attractie- en Vakantiepark Slagharen wensen wij veel geluk en succes met wat de toekomst hen brengt. 

 

Met dank aan de inzender. Vind jij van jezelf of van iemand anders dat je ontbreekt in deze rubriek, lever dan jouw of diens verhaal met foto's en/ of video's aan en wie weet plaatsen wij deze in 'Slagharen's Hall of fame'. Aanleveren kan via e-mail: slagharenverzamelaar@hotmail.com