Nico & Dominique van der Horst

25 september 1949 - Heden/ Onbekend. 

'Henk Bemboom waardeerde alle mensen die voor hem werkten...'

 

Afkomstig uit de omgeving van Leiden, geboren op 25 september 1949 en als kind gefascineerd door het eenwielfietsen in het circus... Oud-Slagharenmedewerker Nico van der Horst. Vanaf 1980 werkte hij met veel enthousiasme voor de familie Bemboom en het huidige Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Inmiddels is hij al lang met pensioen. 

 

'The Four Stanleys', met Nico van der Horst als 2e van links (jaar onbekend).
'The Four Stanleys', met Nico van der Horst als 2e van links (jaar onbekend).

Circus Toni Boltini

Enkele jaren later, vanaf 1969, kwam hij in dienst van de reclameploeg van Circus Toni Boltini. Circussen doen tijdens de tournees vele plaatsen aan, en zo kwam Circus Tony Boltini met medewerker Nico van der Horst op een zeker moment in Frankrijk... Tijdens één van die voorstellingen keek een meisje naar de voorstelling, Dominique... Zij werd geboren in de Franse plaats Mont-Saint-Martin. Ze kregen elkaar in het vizier. Er was chemie... Hij, vanuit Nederland, zou Dominique - in Frankrijk wonende - nog weleens komen opzoeken, had hij gezegd toen het circus de Franse stad verliet. Ze zouden elkaar wellicht nooit meer zien...  

 

Liefde houdt stand

Maar Nico hield woord en zocht het meisje Dominique inderdaad op in Frankrijk. De relatie bloeide verder op. Na zijn carrière bij Circus Toni Boltini, raakt Nico werkzaam bij 'Holiday On Ice'. De liefde hield stand. In januari 1979 schonken zij het leven aan een zoontje. Liever wilden zij met een zoontje niet meer reizen en zochten een vaste baan in Nederland.

 

Op zoek naar vastigheid, monteur bij Ponypark Slagharen

Nico en Dominique bezochten Henk de Vries, die in de jaren '80 optrad als de bekende 'Clown Enrico Lorentie' in een circusvoorstelling in het toenmalige Ponypark Slagharen. Hij kende 'Clown Enrico' nog vanuit de periode dat zij werkzaam waren bij Circus Toni Boltini. Ook Henk de Vries, die inmiddels ook kinderen had, vond enige vastigheid door zich te verbinden aan het toenmalige Ponypark Slagharen. Hij introduceerde Nico en Dominique aan Slagharenoprichten Henk Bemboom. In 1980 begon Nico van der Horst als monteur bij het Ponypark Slagharen. 

 

OK Corral, Cuges-Les-Pins, Frankrijk

De aankoop van een Frans westernpark, 'OK Corral', door Henk Bemboom in november 1979, bracht een andere wending voor het gezin. Henk Bemboom en zijn zoons hadden voor dit park in Zuid-Frankrijk meerdere grote attracties gekocht in Duitsland. Ze wilden het park hiermee een impuls geven. De Franse monteurs bleken echter moeite te hebben met de in het Duits geschreven technische handleiding voor de attracties. Ook de communicatie per telefoon met de Duitse fabrikanten bleek voor hen een probleem te zijn..

 

Vanuit 'OK Corral' werd Henk Bemboom gevraagd of misschien een monteur vanuit Ponypark Slagharen bereid te vinden was die naar Zuid-Frankrijk wilde verhuizen. Henk Bemboom kwam bij Nico van der Horst terecht en hij vroeg hem om een vrachtwagen met materialen naar 'OK Corral' te rijden en zich daar te oriënteren of hij het wat zou vinden om met zijn gezin naar 'OK Corral' zou willen verhuizen om daar als monteur aan de slag te gaan... 

 

In mei 1980 begon Nico van der Horst als monteur en vormde daar een technische dienst. Dat kwam goed van pas, want door zijn technische ervaring bij reizende ondernemingen als 'Circus Toni Boltini' en 'Holiday On Ice'. Was hij gewend om ter plekke oplossingen te vinden, reparaties te verrichten en te improviseren indien nodig. Eén van de taken die bijvoorbeeld stond te gebeuren was het rijden van tankwagens voor de watervoorziening van het pretpark 'OK Corral', omdat er in de beginjaren toen Henk Bemboom het pretpark kocht nog geen waterbronnen aangeboord waren. Nico's echtgenote Dominique werkt ook in 'OK Corral' en sprong in waar nodig, receptie, kassa', winkeltjes. Altijd enthousiast, vriendelijk en behulpzaam. 

 

Bembom Rides Ltd. 

 

Nico van der Horst in de werkplaats (2016).
Nico van der Horst in de werkplaats (2016).

Het bleef niet alleen bij Zuid-Frankrijk... Zijn kennis en vaardigheden kwamen ook elders in Europa van pas, zoals bijvoorbeeld in Engeland. De 'Bembom Brothers' exploiteerden indertijd meerdere ondernemingen, waaronder het bedrijf 'Bembom Rides Ltd.'. Dit bedrijf ging (vanaf ongeveer 1985) extern attracties verhuren aan andere pretparken en ondernemers. Dit gebeurde aanvankelijk alleen in Engeland. Het verhuur van de attracties werd begeleid door Nederlands technisch personeel onder leiding van Henk Bemboom (junior) en Nico van der Horst, die nauw betrokken was bij de montage, het onderhoud, reparatie en eventueel de demontage en de verplaatsing van de attracties (die bekend stonden als 'Bembom Rides').

 


Terugkeer naar Nederland

Rond circa 1990 keerde het gezin terug naar Nederland. Nico van der Horst ging weer aan het werk als monteur in Ponypark Slagharen en was betrokken bij vele reparaties, onderhoud, enzovoorts. Dominique kreeg een rol in het managen van het toen genaamde 'Crystal Palace', de speelhal die nu 'Lucky Nugget' is genaamd. 

 

Pensioen

Vanaf 2014 is het echtpaar met pensioen. 

 

Na een leven vol toewijding o.a. aan de familie Bemboom en het Attractie- en Vakantiepark Slagharen, verdienen ook zij een plekje in de 'Hall of Fame'.

 

Dominique ter Horst in de Lucky Nugget.
Dominique ter Horst in de Lucky Nugget.

Technisch personeel van Attractie- en Vakantiepark Slagharen (2016) ter gelegenheid van de verwijdering van achtbaan 'Looping Star'. Nico van der Horst, 3e van links.
Technisch personeel van Attractie- en Vakantiepark Slagharen (2016) ter gelegenheid van de verwijdering van achtbaan 'Looping Star'. Nico van der Horst, 3e van links.

Met dank aan de inzender. Vind jij van jezelf of van iemand anders dat je ontbreekt in deze rubriek, lever dan jouw of diens verhaal met foto's en/ of video's aan en wie weet plaatsen wij deze in 'Slagharen's Hall of fame'. Aanleveren kan via e-mail: slagharenverzamelaar@hotmail.com